heal.abstract |
Η παρούσα εργασία αναφέρεται στα στάδια παραγωγής του καπνού, στην ποιότητα και τη βιωσιμότητά του στην Ελλάδα. Πιο συγκεκριμένα πρόκειται για μια βιογραφική εργασία, η οποία έχει ως σκοπό της να αναδείξει τα γενικά και βοτανικά χαρακτηριστικά του καπνού καθώς και τις εργασίες που καθίστανται απαραίτητες για την παραγωγή ποιοτικού καπνού. Ένας ακόμη σκοπός της εργασίας αυτής είναι η αποσαφήνιση της έννοιας "ποιότητα καπνού" και ο καθορισμός των κριτηρίων που συντελούν στην εκτίμησή της, δηλαδή των κριτηρίων ποιότητας. Επιπλέον αποσκοπεί στο να διερευνήσει kατά πόσο ο καπνός αποτελεί βιώσιμο προϊόν για τα Ελληνικά δεδομένα.Επιγραμματικά, το πρώτο κεφάλαιο της εργασίας αναφέρεται στην καταγωγή του καπνού, τη χρησιμότητά, την πορεία του μέσα στο χρόνο καθώς και την παγκόσμια σημασία του. Ακόμα γίνεται αναφορά στα βοτανικά χαρακτηριστικά του καπνού και στις ταξινομήσεις που υφίσταται με βάση ορισμένα κριτήρια. Στο δεύτερο, τρίτο και τέταρτο κεφάλαιο γίνεται εκτενείς αναφορά στους τρεις βασικότερους τύπους καπνού: ανατολικού τύπου, τύπου Virginia και τύπου Burley αντίστοιχα. Στο κάθε κεφάλαιο χωριστά αναφέρονται οι κυριότερες χώρες παραγωγής του καπνού ανά τον κόσμο καθώς και οι περιοχές παραγωγής του στην Ελλάδα. Επίσης γίνεται αναφορά στις εδαφοκλιματικές συνθήκες που κρίνονται απαραίτητες για την καλλιέργειά του. Ακολουθούν τα βοτανικά γνωρίσματα και οι υπάρχουσες ποικιλίες του κάθε τύπου καπνού ενώ στο δεύτερο κεφάλαιο, το οποίο αφορά τα ανατολικού τύπου καπνά, υπάρχει μια επιπλέον αναφορά στις ταξινομήσεις του συγκεκριμένου τύπου με βάση βοτανικά, μορφολογικά και εμπορικά κριτήρια. Τα τρία προαναφερθέντα κεφάλαια ολοκληρώνονται με την περιγραφή των τεσσάρων σταδίων παραγωγής του καπνού ενώ δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στα δύο τελευταία στάδια που αφορούν τις εργασίες που πραγματοποιούνται μετά το χωράφι.Το πέμπτο κεφάλαιο αναφέρεται στην προσπάθεια ορισμού της ποιότητας του καπνού καθώς και στα φυσικά, χημικά και οργανοληπτικά χαρακτηριστικά τα οποία κρίνονται απαραίτητα για την εκτίμηση της ποιότητας του. Στο έκτο κεφάλαιο σχολιάζεται η πορεία του καπνού στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια. Επίσης αναφερόμαστε στο κατά πόσο ο καπνός μπορεί να είναι βιώσιμο προϊόν καθώς και στα μέτρα που μπορούν να ληφθούν για τη στήριξη και την ανάπτυξη του. |
el |