heal.abstract |
Τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά, λόγω της σύστασής τους, επιτρέπουν την ανάπτυξη και τον πολλαπλασιασμό των μικροοργανισμών οι οποίοι στη συνέχεια μεταφέρονται στον ανθρώπινο οργανισμό. Κάποιοι από τους μικροοργανισμούς αυτούς είναι παθογόνοι και αν ξεφύγουν από τους μηχανισμούς της άμυνας του ανθρώπινου οργανισμού, μπορούν να προκαλέσουν από ελαφρές τοξικές λοιμώξεις έως, πολύ σοβαρές ασθένειες.Η εκτίμηση των κινδύνων επιτρέπει στους ειδικούς της ασφάλειας των τροφίμων να τους pροσδιορίσουν και να τους ελαχιστοποιήσουν. Η ασφάλεια των τροφίμων εξασφαλίζεται κυρίως μέσω των μέτρων που λαμβάνονται κατά τη διάρκεια των χειρισμών των φρέσκων φρούτων και λαχανικών. Τα μέτρα αυτά πρέπει να τηρούνται από το στάδιο της παραγωγής των νωπών προϊόντων έως και τη στιγμή της κατανάλωσής τους, ροκειμένου να εξαλειφθεί ή να μειωθεί ο κίνδυνος στο χαμηλότερο δυνατό επίπεδο.Σκοπός της εργασίας αυτής, είναι η καταγραφή των μικροβιακών κινδύνων που σχετίζονται με τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά, μέσα από τη μελέτη της διεθνούς βιβλιογραφίας καθώς και των ερευνητικών και πειραματικών δεδομένων που έχουν καταγραφεί και δημοσιευτεί. Σκοπό επίσης της μελέτης αυτής αποτέλεσε η διερεύνηση των μέτρων που απαιτούνται προκειμένου να ελαχιστοποιηθούν οι κίνδυνοι αυτοί. |
el |