heal.abstract |
Η αύξηση της ζήτησης των οίνων οδήγησε τους οινοπαραγωγούς στην αναζήτηση νέων τύπων οίνων που να ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις του καταναλωτικού κοινού. Έτσι λοιπόν, από το 1963 κυκλοφορεί στην ελληνική αγορά ένας νέος τύπος οίνων που χαρακτηρίζεται από την έκλυση μεγάλης ποσότητας ανθρακικού ανυδρίτη, οι ονομαζόμενοι 'αφρώδεις' και 'ημιαφρώδεις' οίνοι. Το άνοιγμα όμως αυτό της αγοράς, ανάγκασε τους παραγωγούς των αφρωδών οίνων να αναζητήσουν κατάλληλες ποικιλίες αμπέλου, οικοσυστήματα και τεχνικές οινοποίησης, τέτοιες ώστε οι παραπάνω οίνοι να διαμορφώνουν τον ποιοτικό χαρακτήρα που τους αρμόζει.Η εργασία αυτή μελετάει την ποιότητα και τον τρόπο παραγωγής των αφρωδών οίνων. Αναφέρει αρχικά κάποια ιστορικά στοιχειά. Στην συνέχεια βλέπουμε τις κατηγορίες που διακρίνονται και έπειτα αναλύονται οι μέθοδοι παραγωγής καθώς και οι μέθοδοι χημικής ανάλυσης των αφρωδών οίνων.Τελειώνοντας στην εργασία αυτή αναλύονται ο τρόπος, τα κριτήρια και οι σωστές συνθήκες για την βαθμολόγηση των αφρωδών οίνων. Όσο αφορά αυτόν τον τύπο οίνων, εξίσου σημαντικό είναι να γνωρίζουμε τον τρόπο σερβιρίσματος και τα στοιχεία που μας δίνει η ετικέτα της κάθε φιάλης. |
el |