heal.abstract |
Μάχη με το χρόνο δίνει ετησίως το ελληνικό καρπούζι, καθώς όπως επισημαίνει ο γνωστός εξαγωγέας του νομού Ηλείας κ. Γιάννης Διασάκος, “το κλειδί για την επιβίωσή του, λόγω του αυξημένου κόστους των μεταφορικών, είναι η πρωιμότητα. Αν βγαίνει το αργότερο μέχρι το τέλος Ιουνίου, έχει καλώς. Γιατί, όταν μπαίνουν στην αγορά οι Ιταλοί, έχουμε πρόβλημα και όταν μπαίνουν οι Ούγγροι καταστρεφόμαστε”.Λύση όμως στο πρόβλημα αυτό φαίνεται πως υπάρχει και βρίσκει πρόσφορο έδαφος στην Ηλεία και την Τριφυλία Μεσσηνίας εδώ και 15 χρόνια περίπου. Πρόκειται για νέες ποικιλίες-υβρίδια και την τεχνική της χαμηλής κάλυψης. Τα σπορόφυτα που κερδίζουν συνεχώς έδαφος έχουν ως υποκείμενο ποικιλίες κολοκυθιού. Και αυτό γιατί προσφέρουν στα καρπούζια μεγαλύτερη αντοχή στις ασθένειες εδάφους και τη συνεχή φύτευση των ιδίων χωραφιών.Με υποκείμενο κολοκυθιάς καλλιεργούνται σήμερα 45.000 με 55.000 στρέμματα από τη Μεσσηνία μέχρι και την Ηλεία. Η φύτευση για την παραγωγή εμβολιασμένων σποροφύτων ξεκινάει στις πιο πρώιμες περιοχές της Μεσσηνίας (Φιλιατρά και Κυπαρισσία), πριν από τα Χριστούγεννα και συνεχίζεται ως τα μέσα Μάίου για τις πιο όψιμες καλλιέργειες. Οι πρώτες φυτεύσεις των εμβολιασμένων, λόγω καιρικών συνθηκών ξεκινούν από τα θερμοκήπια και στη συνέχεια επεκτείνονται σταδιακά και υπαίθρια.Η παραγωγή εμβολιασμένων σποροφύτων διαρκεί για τις πρώιμες περιοχές περίπου 45 με 50 ημέρες και ο χρόνος παραγωγής μειώνεται ανάλογα με την εποχή, αφού τα όψιμα φυτά θέλουν λιγότερο χρόνο παραγωγής. Οι πρώτες συγκομιδές αρχίζουν το Μαΐο από τα θερμοκήπια (ανάλογα με τον καιρό) και συνεχίζονται έως τα τέλη Αυγούστου από τα υπαίθρια χωράφια, ενώ κατά μέσο όρο η συγκομιδή μπορεί να φτάσει και τους 6-8 τόνους το στρέμμα.Οπως αναφέρει και ο υπεύθυνος Κηπευτικών και Φυτοπροστασίας της Διεύθυνσης Γεωργίας Τριφυλίας, γεωπόνος κ. Αντώνης Παρασκευόπουλος, “πλέον πολλοί παραγωγοί πιστοποιούνται κατά ΕυΓΘροθρ, καθώς το επιβάλλουν οι αγοραστές” και με όπλο την πρωιμότητα των καρπουζιών τους διεκδικούν καλύτερες τιμές σε σχέση με τα συμβατικά καρπούζια. |
el |