Ιδρυματικό Αποθετήριο Τ.Ε.Ι. Πελοποννήσου

Παραγωγή και προοπτικές της καλλιέργειας άσπερμου καρπουζιού στο νομό Μεσσηνίας

Αποθετήριο DSpace/Manakin

Εμφάνιση απλής εγγραφής

dc.contributor.author Μακρινάς, Κωνσταντίνος el
dc.date.accessioned 2015-11-24T21:01:02Z
dc.date.available 2015-11-25T03:11:36Z
dc.date.issued 2015-11-24
dc.identifier.uri http://nestor.teipel.gr/xmlui/handle/123456789/14310
dc.title Παραγωγή και προοπτικές της καλλιέργειας άσπερμου καρπουζιού στο νομό Μεσσηνίας el
heal.type Προπτυχιακή/Διπλωματική εργασία el
heal.secondaryTitle el
heal.keyword Καρπούζια el
heal.keyword Φυτά el
heal.keyword Ρίζες el
heal.keyword Βλαστοί el
heal.keyword Παραγωγή el
heal.contributorName el
heal.language gre el
heal.access free el
heal.accessText el
heal.license Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 3.0 Ελλάδα el
heal.fileFormat PDF *
heal.recordProvider ΤΕΙ Πελοποννησου el
heal.publicationDate 2008-01-01 el
heal.abstract Μάχη με το χρόνο δίνει ετησίως το ελληνικό καρπούζι, καθώς όπως επισημαίνει ο γνωστός εξαγωγέας του νομού Ηλείας κ. Γιάννης Διασάκος, “το κλειδί για την επιβίωσή του, λόγω του αυξημένου κόστους των μεταφορικών, είναι η πρωιμότητα. Αν βγαίνει το αργότερο μέχρι το τέλος Ιουνίου, έχει καλώς. Γιατί, όταν μπαίνουν στην αγορά οι Ιταλοί, έχουμε πρόβλημα και όταν μπαίνουν οι Ούγγροι καταστρεφόμαστε”.Λύση όμως στο πρόβλημα αυτό φαίνεται πως υπάρχει και βρίσκει πρόσφορο έδαφος στην Ηλεία και την Τριφυλία Μεσσηνίας εδώ και 15 χρόνια περίπου. Πρόκειται για νέες ποικιλίες-υβρίδια και την τεχνική της χαμηλής κάλυψης. Τα σπορόφυτα που κερδίζουν συνεχώς έδαφος έχουν ως υποκείμενο ποικιλίες κολοκυθιού. Και αυτό γιατί προσφέρουν στα καρπούζια μεγαλύτερη αντοχή στις ασθένειες εδάφους και τη συνεχή φύτευση των ιδίων χωραφιών.Με υποκείμενο κολοκυθιάς καλλιεργούνται σήμερα 45.000 με 55.000 στρέμματα από τη Μεσσηνία μέχρι και την Ηλεία. Η φύτευση για την παραγωγή εμβολιασμένων σποροφύτων ξεκινάει στις πιο πρώιμες περιοχές της Μεσσηνίας (Φιλιατρά και Κυπαρισσία), πριν από τα Χριστούγεννα και συνεχίζεται ως τα μέσα Μάίου για τις πιο όψιμες καλλιέργειες. Οι πρώτες φυτεύσεις των εμβολιασμένων, λόγω καιρικών συνθηκών ξεκινούν από τα θερμοκήπια και στη συνέχεια επεκτείνονται σταδιακά και υπαίθρια.Η παραγωγή εμβολιασμένων σποροφύτων διαρκεί για τις πρώιμες περιοχές περίπου 45 με 50 ημέρες και ο χρόνος παραγωγής μειώνεται ανάλογα με την εποχή, αφού τα όψιμα φυτά θέλουν λιγότερο χρόνο παραγωγής. Οι πρώτες συγκομιδές αρχίζουν το Μαΐο από τα θερμοκήπια (ανάλογα με τον καιρό) και συνεχίζονται έως τα τέλη Αυγούστου από τα υπαίθρια χωράφια, ενώ κατά μέσο όρο η συγκομιδή μπορεί να φτάσει και τους 6-8 τόνους το στρέμμα.Οπως αναφέρει και ο υπεύθυνος Κηπευτικών και Φυτοπροστασίας της Διεύθυνσης Γεωργίας Τριφυλίας, γεωπόνος κ. Αντώνης Παρασκευόπουλος, “πλέον πολλοί παραγωγοί πιστοποιούνται κατά ΕυΓΘροθρ, καθώς το επιβάλλουν οι αγοραστές” και με όπλο την πρωιμότητα των καρπουζιών τους διεκδικούν καλύτερες τιμές σε σχέση με τα συμβατικά καρπούζια. el
heal.advisorName Ζακυνθινός, Γεώργιος el
heal.committeeMemberName el
heal.academicPublisher ΤΕΙ Πελοποννήσου el
heal.numberOfPages 115 *


Αρχεία σε αυτό το τεκμήριο

Αυτό το τεκμήριο εμφανίζεται στην ακόλουθη συλλογή(ές)

Εμφάνιση απλής εγγραφής

Αναζήτηση Αποθετηρίου


Σύνθετη Αναζήτηση

Πλοήγηση

Ο Λογαριασμός μου

Στατιστικές