heal.abstract |
Σκοπός της παρούσας διπλωματικής εργασίας είναι η μελέτη και η παρουσίαση της Ανάλυσης Επικινδυνότητας στα Κρίσιμα Σημεία Ελέγχου της παραγωγής κρασιού. Η παραγωγή ερυθρού και λευκού οίνου. Η ανάλυση δεν γίνεται μόνο για τους κινδύνους που μπορεί να πλήξουν την ασφάλεια του οίνου, αλλά διευρύνεται και στην ανάλυση των χαρακτηριστικών αυτών που καθορίζουν την ποιότητα του και των αντίστοιχων κινδύνων που μπορεί να αλλοιώσουν κατά τη διάρκεια της παραγωγικής διαδικασίας. Η γνώση αυτών των κινδύνων και των ποιοτικών χαρακτηριστικών και ο κατάλληλος έλεγχος μπορεί να οδηγήσουν σε ασφαλές και ποιοτικό oivo.(T.Henic- Kling 1193)Η μελέτη ξεκινά με τη συνοπτική περιγραφή της ανάπτυξης του αμπελιού. Ακολουθεί μια ανάλυση της χημείας, της μικροβιολογίας και των ποιοτικών χαρακτηριστικών του σταφυλιού. Η μελέτη συνεχίζεται με την ανάλυση των σταδίων παραγωγικής διαδικασίας του οίνου, από τη συγκομιδή των σταφυλιών μέχρι την αποθήκευση του εμφιαλωμένου οίνου. Σε κάθε μια φάση γίνεται λεπτομερής αναφορά στην τεχνολογία και παρουσίαση των κινδύνων ασφάλειας. Εκτενής αναφορά γίνεται στη διεργασία της ζύμωσης που αποτελεί την καρδιά της παραγωγικής διαδικασίας. Τα άλλα τμήματα της εργασίας αφορούν γενικούς κανόνες υγιεινής, που πρέπει να ακολουθούνται σε ένα οινοποιείο και μέθοδοι εκτίμησης και ποιότητας του οίνου, που εφαρμόζονται στις βιομηχανικές μονάδες. πάρχει, επίσης, ένα τμήμα που αναφέρεται στην παραγωγή βιολογικού οίνου που αρχίζει να αναπτύσσεται τελευταία. Τέλος, υπάρχει ένα εισαγωγικό τμήμα για την έννοια της μελέτης επικινδυνότητας και ορισμένα πολύ συνοπτικά στοιχεία για την παραγωγή του οίνου στον ελληνικό και ευρωπαϊκό χώρο.(Wright 1994) |
el |