Ιδρυματικό Αποθετήριο Τ.Ε.Ι. Πελοποννήσου

Προσέγγιση στη σύγχρονη τεχνολογία και τις εφαρμογές της στην οινοπαραγωγή

Αποθετήριο DSpace/Manakin

Εμφάνιση απλής εγγραφής

dc.contributor.author Ξυνού, Μαρία el
dc.date.accessioned 2015-11-24T21:01:08Z
dc.date.available 2015-11-25T03:11:38Z
dc.date.issued 2015-11-24
dc.identifier.uri http://nestor.teipel.gr/xmlui/handle/123456789/14320
dc.title Προσέγγιση στη σύγχρονη τεχνολογία και τις εφαρμογές της στην οινοπαραγωγή el
heal.type Προπτυχιακή/Διπλωματική εργασία el
heal.secondaryTitle el
heal.keyword Οινοποίηση el
heal.keyword Σταφύλια el
heal.keyword Ζύμωση el
heal.keyword Παραγωγή el
heal.contributorName el
heal.language gre el
heal.access free el
heal.accessText el
heal.license Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 3.0 Ελλάδα el
heal.fileFormat PDF *
heal.recordProvider ΤΕΙ Πελοποννησου el
heal.publicationDate 2009-01-01 el
heal.abstract Οινοποίηση είναι το σύνολο των ενεργειών με τις οποίες μετατρέπουμε σε οίνο τα σταφύλια και το χυμό τους. Υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός από διαδικασίες οινοποίησης, που εξαρτάται από τον τύπο του οίνου που επιθυμούμε να παρασκευάσουμε και από τις εγκαταστάσεις που διαθέτουμε.Για μια σωστή οινοποίηση, πρέπει να επιστρατέψουμε όλες τις γνώσεις και εμπειρίες που έχουμε αποκτήσει και να τις εφαρμόσουμε στη συγκεκριμένη περίπτωση και με τις δεδομένες συνθήκες. Άλλη διαδικασία θ’ ακολουθήσουμε και άλλα σημεία θα προσέξουμε σε μια ερυθρή οινοποίηση και άλλα σε μία λευκή.Η οινοποίηση είναι τέχνη και τεχνική και ο οινοποιός βάζει τη σφραγίδα του στον τρόπο εργασίας και στην ποιότητα του παραγόμενου προϊόντος. Δε θα οινοποιήσουμε κατά τον ίδιο τρόπο κατά τη διάρκεια μιας ζεστής χρονιάς και μιας κρύας χρονιάς. Επίσης, δε θα οινοποιήσουμε παρόμοια μια σταφυλομάζα με μεγάλη οξύτητα και μια άλλη καλά ωριμασμένη. Μια σωστή οινοποίηση θα βοηθήσει θα βοηθήσει να γίνουν πιο εμφανή τα προτερήματα της πρώτης ύλης και να μετριαστούν ή να απαλειφθούν τα μειονεκτήματά της.Σχετικά μ’ αυτό ακριβώς το θέμα, το ρόλο δηλαδή που θα παίξει ο οινολόγος στην παραγωγή και διατήρηση του οίνου, ο αείμνηστος καθηγητής Jean RIBEREAU-GAYON του πανεπιστημίου του Bordeaux, έλεγε: «Ο φυσικός προορισμός του οίνου είναι να γίνει ξύδι και μάλιστα ξύδι κακής ποιότητας».Πρέπει, επομένως, ο οινολόγος ή ο οινοποιός να συνειδητοποιήσει τη λεπτότητα του θέματος και ν’ αναλάβει τις ευθύνες του. Οφείλει, από πολύ κοντά και με μεγάλη προσοχή, να παρακολουθεί βήμα προς βήμα το κάθε στάδιο της οινοποίησης, για να ανακόψει τη φυσική εξέλιξη του οίνου και να μπορέσει να φτιάξει και να διατηρήσει τον οίνο, όσο το δυνατόν καλύτερο. Ολιγωρία και ατυχείς επεμβάσεις θα τον οδηγήσουν μοιραία στο ξύδι, που είναι ο φυσικός του προορισμός, ή στην καλύτερη περίπτωση σ’ ένα υποβαθμισμένο προϊόν.Τέσσερις κύριες κατηγορίες παρασκευής οίνων ή οινοποιήσεων διακρίνουμε: Την παρασκευή ερυθρών οίνων ή ερυθρή οινοποίηση, Την παρασκευή λευκών οίνων ή λευκή οινοποίηση, Την παρασκευή ροζέ (ερυθρωπών) οίνων ή ερυθρωπή οινοποίηση, Την παρασκευή οίνων ειδικών τύπων ή ειδικές οινοποιήσεις. el
heal.advisorName Κάτσου, Πελαγία el
heal.committeeMemberName el
heal.academicPublisher ΤΕΙ Πελοποννήσου el
heal.numberOfPages 134 *


Αρχεία σε αυτό το τεκμήριο

Αυτό το τεκμήριο εμφανίζεται στην ακόλουθη συλλογή(ές)

Εμφάνιση απλής εγγραφής

Αναζήτηση Αποθετηρίου


Σύνθετη Αναζήτηση

Πλοήγηση

Ο Λογαριασμός μου

Στατιστικές