heal.abstract |
Η ασφάλεια των τροφίμων στις μέρες είναι πρωταρχικός σκοπός για την εξασφάλιση μιας υγιεινής και ασφαλούς διατροφής. Αναλογιζόμενοι οι καταναλωτές τα διατροφικά σκάνδαλα που κατά καιρούς συμβαίνουν, σε διάφορα είδη προϊόντων, επιζητούν πλέον όχι τόσο την ποιότητα της εμφάνισης και γεύσης αλλά την ασφάλεια και υγιεινή των τροφίμων.Γι' αυτό το λόγο έχουν διαμορφωθεί τα πρότυπα ΙΞΟ, σε συνδυασμό με τα Συστήματα Διαχείρισης Ασφάλειας Τροφίμων (Σ.Δ.Α.Τ.) - ΗΑ(ΧΡ, τα οποία εφαρμόζουν διάφορες εταιρίες - βιομηχανίες τροφίμων οι οποίες θέλουν να προσφέρουν στους καταναλωτές, την πιστοποίηση που επιζητούν για την ασφάλεια των προϊόντων που αγοράζουν.Στο συγκεκριμένο βιβλίο αναπτύσσουμε το νέο πρότυπο 180 22 000 σε συνδυασμό με την εφαρμογή του συστήματος ΗΑΟΟΡ, στο τυρί Φέτα Δωδώνη.Συγκεκριμένα αναλύουμε το σκοπό του 180 22 000, την εφαρμογή του, τους επιπλέον ορισμούς που περιέχει σε σχέση με τα προηγούμενα 180. Αντιλαμβανόμαστε την διαφορά της σημασίας του όρου "κίνδυνος" από αυτήν του όρου " επικινδυνότητα" που όσον αφορά την ασφάλεια τροφίμων, σημαίνει την πιθανότητα πρόκλησης δυσμενούς επίδρασης στην υγεία (π.χ. τροφικής δηλητηρίασης) και την σοβαρότητα αυτής της επίδρασης (θάνατος- εισαγωγή στο νοσοκομείο- κ.α.) όταν κάποιος εκτίθεται σε αυτόν τον κίνδυνο.Ακόμη αναλύουμε το Σύστημα Διαχείρισης Ασφάλειας Τροφίμων, συγκεκριμένα τις απαιτήσεις και τις ανάγκες που προκύπτουν από αυτές καθώς και την τεκμηρίωση - επικύρωση - επαλήθευση και βελτίωσή του.Κάναμε την ανάλυση των επτά αρχών του ΗΑΟΟΡ και την εφαρμογή τους. Εφαρμόζοντας τα παραπάνω προχωρήσαμε στην ανάλυση επικινδυνότητας των κρίσιμων σημείων ελέγχου και προαπαιτούμενα προγράμματα, συνεχίσαμε με τα προληπτικά μέτρα, τις διορθωτικές ενέργειες και καταλήξαμε στα συμπεράσματά μας που αναγράφονται στο τέλος των αναλύσεων. |
el |