Ιδρυματικό Αποθετήριο Τ.Ε.Ι. Πελοποννήσου

Το οινικό δυναμικό των ποικιλιών Cabernet Sauvignon, Mourvedre, Sauvignon Blanc,Ροκανιάρης

Αποθετήριο DSpace/Manakin

Εμφάνιση απλής εγγραφής

dc.contributor.author Πολύζος, Γεώργιος el
dc.date.accessioned 2015-11-24T21:01:11Z
dc.date.available 2015-11-25T03:11:41Z
dc.date.issued 2015-11-24
dc.identifier.uri http://nestor.teipel.gr/xmlui/handle/123456789/14327
dc.title Το οινικό δυναμικό των ποικιλιών Cabernet Sauvignon, Mourvedre, Sauvignon Blanc,Ροκανιάρης el
heal.type Προπτυχιακή/Διπλωματική εργασία el
heal.secondaryTitle el
heal.keyword Κρασιά el
heal.keyword Οινοποίηση el
heal.keyword Ζύμωση el
heal.keyword Αμπελώνες el
heal.contributorName el
heal.language gre el
heal.access free el
heal.accessText el
heal.license Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 3.0 Ελλάδα el
heal.fileFormat PDF *
heal.recordProvider ΤΕΙ Πελοποννησου el
heal.publicationDate 2009-01-01 el
heal.abstract Για να κριθεί μια ποικιλία αμπέλου κατάλληλη προς οινοποίηση πρέπει να έχει ορισμένα χαρακτηριστικά που αφορούν την παραγωγικότητα του πρέμνου,τον χρόνο πλήρους ωρίμανσης των σταφυλιών και τη χημική σύνθεση και τους τεχνολογικούς χαρακτήρες του γλεύκους από το οποίο θα προέλθει ο οίνος.Ακόμα,σε μικρότερο βαθμό,η καταλληλότητα της ποικιλίας εξαρτάται από τα εξωτερικά χαρακτηριστικά του σταφυλιού και της ράγας.Τα χαρακτηριστικά αυτά είναι:• Παραγωγικότητα του πρέμνου: Συνήθως μεγάλη παραγωγικότητα έχει σαν αποτέλεσμα χαμηλή ποιότητα και,αντίστροφα,μικρή παραγωγικότητα εξασφαλίζει καλύτερη ποιότητα.• Χρόνος πλήρους ωρίμανσης: Στις βορειότερες περιοχές προτιμάται η πρώιμη ωρίμανση των σταφυλιών ενώ στις μεσημβρινές όπως στη χώρα μας προτιμούνται οι πιο όψιμες ποικιλίες.Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα η ζύμωση του γλεύκους να γίνεται σε ευνοϊκότερες θερμοκρασίες.• Σύνθεση του παραγόμενού γλεύκους: Ιδιαίτερα σημαντικός παράγοντας για την καταλληλότητα του γλεύκους είναι η σχέση της περιεκτικότητας του σε σάκχαρα με την περιεκτικότητα του σε οξέα.Έτσι για την παραγωγή ξηρών κρασιών κατάλληλες χαρακτηρίζονται οι ποικιλίες που δίνουν γλεύκος με υψηλή οξύτητα,χαμηλό ΡΗ και μέτρια περιεκτικότητα σε σάκχαρα,ενώ για την παραγωγή γλυκών οίνων είναι απαραίτητη η χρησιμοποίηση ποικιλιών που μπορούν να παράγουν γλεύκος με υψηλότερο ΡΗ,μέτρια οξύτητα και υψηλή περιεκτικότητα σε σάκχαρα.Ένα ακόμα σημαντικό χαρακτηριστικό ιδιαίτερα για έγχρωμες ποικιλίες είναι η περιεκτικότητα του γλεύκους σε ταννίνες και ανθοκυάνες,καθώς και η ποιότητα αυτών.• Τεχνολογικοί χαρακτήρες του γλεύκους:Ιδιαίτερα σημαντικός παράγοντας διότι αφορά τη δεκτικότητα του γλεύκους σε διάφορες επεξεργασίες που αποσκοπούν στην βελτίωση ή την συντήρηση του (προσθήκη διοξειδίου του θείου).• Εξωτερικά χαρακτηριστικά του σταφυλιού και της ράγας:Συνήθως οι ποικιλίες οινοποιίας έχουν σταφύλια με ράγες μέτριου ή μικρού μεγέθους.Αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία στην ερυθρά οινοποίηση η οποία προϋποθέτει παραμονή του γλεύκους με τα στέμφυλα προς παραλαβή ταννικών και χρωστικών ουσιών.Μικρότερες ράγες συνεπάγονται μεγαλύτερη επιφάνεια επαφής φλοιών-γλεύκους και άρα καλύτερη και γρηγορότερη εκχύλιση των προαναφερομένων ουσιών.Η καλλιεργούμενη έκταση με ποικιλίες οινοποιίας στην χώρα μας ανέρχεται σε περίπου 850.000 στρέμματα,ποσοστό 52% περίπου του συνόλου των καλλιεργούμενων εκτάσεων.Η ποιότητα ενός κρασιού εξαρτάται πάντα από τους ίδιους παράγοντες.Κατ’αρχάς πρέπει να αναφερθεί η γνωστή τριλογία terroir, κλίμα και ποικιλία. Η τελειότητα αντίστοιχα αυτών των τριών παραγόντων δίνουν την ποιότητα του σταφυλιού .Ένας ακόμη παράγοντας είναι και ο άνθρωπος. Είναι αυτός που με την ποιότητα της δουλείας του στον αμπελώνα αλλά και στην δεξαμενή έχει την δύναμη να μετατρέψει την πρώτη ύλη και να δώσει ζωή σε ένα ποιοτικό κρασί. el
heal.advisorName Κάτσου, Πελαγία el
heal.committeeMemberName el
heal.academicPublisher ΤΕΙ Πελοποννήσου el
heal.numberOfPages 73 *


Αρχεία σε αυτό το τεκμήριο

Αυτό το τεκμήριο εμφανίζεται στην ακόλουθη συλλογή(ές)

Εμφάνιση απλής εγγραφής

Αναζήτηση Αποθετηρίου


Σύνθετη Αναζήτηση

Πλοήγηση

Ο Λογαριασμός μου

Στατιστικές