heal.abstract |
Για να κριθεί μια ποικιλία αμπέλου κατάλληλη προς οινοποίηση πρέπει να έχει ορισμένα χαρακτηριστικά που αφορούν την παραγωγικότητα του πρέμνου,τον χρόνο πλήρους ωρίμανσης των σταφυλιών και τη χημική σύνθεση και τους τεχνολογικούς χαρακτήρες του γλεύκους από το οποίο θα προέλθει ο οίνος.Ακόμα,σε μικρότερο βαθμό,η καταλληλότητα της ποικιλίας εξαρτάται από τα εξωτερικά χαρακτηριστικά του σταφυλιού και της ράγας.Τα χαρακτηριστικά αυτά είναι:• Παραγωγικότητα του πρέμνου: Συνήθως μεγάλη παραγωγικότητα έχει σαν αποτέλεσμα χαμηλή ποιότητα και,αντίστροφα,μικρή παραγωγικότητα εξασφαλίζει καλύτερη ποιότητα.• Χρόνος πλήρους ωρίμανσης: Στις βορειότερες περιοχές προτιμάται η πρώιμη ωρίμανση των σταφυλιών ενώ στις μεσημβρινές όπως στη χώρα μας προτιμούνται οι πιο όψιμες ποικιλίες.Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα η ζύμωση του γλεύκους να γίνεται σε ευνοϊκότερες θερμοκρασίες.• Σύνθεση του παραγόμενού γλεύκους: Ιδιαίτερα σημαντικός παράγοντας για την καταλληλότητα του γλεύκους είναι η σχέση της περιεκτικότητας του σε σάκχαρα με την περιεκτικότητα του σε οξέα.Έτσι για την παραγωγή ξηρών κρασιών κατάλληλες χαρακτηρίζονται οι ποικιλίες που δίνουν γλεύκος με υψηλή οξύτητα,χαμηλό ΡΗ και μέτρια περιεκτικότητα σε σάκχαρα,ενώ για την παραγωγή γλυκών οίνων είναι απαραίτητη η χρησιμοποίηση ποικιλιών που μπορούν να παράγουν γλεύκος με υψηλότερο ΡΗ,μέτρια οξύτητα και υψηλή περιεκτικότητα σε σάκχαρα.Ένα ακόμα σημαντικό χαρακτηριστικό ιδιαίτερα για έγχρωμες ποικιλίες είναι η περιεκτικότητα του γλεύκους σε ταννίνες και ανθοκυάνες,καθώς και η ποιότητα αυτών.• Τεχνολογικοί χαρακτήρες του γλεύκους:Ιδιαίτερα σημαντικός παράγοντας διότι αφορά τη δεκτικότητα του γλεύκους σε διάφορες επεξεργασίες που αποσκοπούν στην βελτίωση ή την συντήρηση του (προσθήκη διοξειδίου του θείου).• Εξωτερικά χαρακτηριστικά του σταφυλιού και της ράγας:Συνήθως οι ποικιλίες οινοποιίας έχουν σταφύλια με ράγες μέτριου ή μικρού μεγέθους.Αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία στην ερυθρά οινοποίηση η οποία προϋποθέτει παραμονή του γλεύκους με τα στέμφυλα προς παραλαβή ταννικών και χρωστικών ουσιών.Μικρότερες ράγες συνεπάγονται μεγαλύτερη επιφάνεια επαφής φλοιών-γλεύκους και άρα καλύτερη και γρηγορότερη εκχύλιση των προαναφερομένων ουσιών.Η καλλιεργούμενη έκταση με ποικιλίες οινοποιίας στην χώρα μας ανέρχεται σε περίπου 850.000 στρέμματα,ποσοστό 52% περίπου του συνόλου των καλλιεργούμενων εκτάσεων.Η ποιότητα ενός κρασιού εξαρτάται πάντα από τους ίδιους παράγοντες.Κατ’αρχάς πρέπει να αναφερθεί η γνωστή τριλογία terroir, κλίμα και ποικιλία. Η τελειότητα αντίστοιχα αυτών των τριών παραγόντων δίνουν την ποιότητα του σταφυλιού .Ένας ακόμη παράγοντας είναι και ο άνθρωπος. Είναι αυτός που με την ποιότητα της δουλείας του στον αμπελώνα αλλά και στην δεξαμενή έχει την δύναμη να μετατρέψει την πρώτη ύλη και να δώσει ζωή σε ένα ποιοτικό κρασί. |
el |