heal.abstract |
Η ταχεία ανάπτυξη των βιομηχανιών τροφίμων και οι διαρκώς αυξανόμενες απαιτήσεις των καταναλωτών για ασφαλή τρόφιμα με βελτιωμένα ποιοτικά χαρακτηριστικά οδήγησαν στην αύξηση του αριθμού και της συχνότητας των ελέγχων. Στα πλαίσια αυτά, ο αρχικός εμπειρικός και χωρίς κάποια συγκεκριμένη συχνότητα έλεγχος του τελικού προϊόντος αντικαταστάθηκε βαθμιαία από συστηματικούς ελέγχους που επεκτάθηκαν στις πρώτες ύλες, σε όλα τα στάδια παραγωγής καθώς και στο τελικό προϊόν. Τα συστήματα διασφάλισης ποιότητας εμφανίστηκαν σε εμβρυακή μορφή στις αρχές του αιώνα με τους Deming και Juran (Η.Π.Α.) για να εξελιχθούν στην συνέχεια με τον Ishikawa (Ιαπωνία). Το επιτυχημένο ιαπωνικό μοντέλο ώθησε εκ νέου Ευρωπαίους και Αμερικανούς να προσπαθήσουν να εφαρμόσουν τις αρχές διαχείρισης / διοίκησης ποιότητας και ασφάλειας (Food Safety Management Systems). To πολυσυζητημένο για την χρησιμότητα και την αποτελεσματικότητά του σύστημα ISO 22000, αποτελεί μία προσέγγιση στην παραγωγή και διάθεση ασφαλών τροφίμων σε όλα τα στάδια της αλυσίδας τροφίμων.Τα αρτοποιεία και οι επιχειρήσεις διακίνησης και διάθεσης άρτου και προϊόντων αρτοποιίας οφείλουν να διασφαλίζουν την παραγωγή υγιεινών και ασφαλών προϊόντων σύμφωνα με τις απαιτήσεις της Ελληνικής και της Διεθνής νομοθεσίας σε ό,τι αφορά την υγιεινή των τροφίμων.Η εργασία αυτή καλύπτει το ISO 22000 παρουσιάζοντας τις Αρχές των Συστημάτων Διαχείρισης της Ασφάλειας Τροφίμων, την φιλοσοφία της Εφοδιαστικής Αλυσίδας, τον σκοπό ενός Συστήματος Management και τα κύρια σημεία του ISO 22000. Επίσης, παρουσιάζεται η εφαρμογή του στα αρτοποιεία και τις επιχειρήσεις διακίνησης και διάθεσης άρτου και προϊόντων αρτοποιίας και τέλος αναπτύσσεται η εφαρμογή του στην αρτοποιεία. |
el |