heal.abstract |
Η πτυχιακή αυτή εργασία αναλύει και περιγράφει πώς ένα σύστημα HACCP εφαρμόζεται σε μια βιομηχανία παραγωγής σαλτσών, για σαλάτες και διαφόρων ειδών διατροφής γενικότερα (dressing).Αρχικά γίνεται αναφορά στο σύστημα HACCP, στην εξέλιξή του, στους λόγους εφαρμογής του και μέσα από ποια στάδια εφαρμόζεται. Εν συνεχεία παρουσιάζεται ο σχεδιασμός και η προετοιμασία για την εφαρμογή του συστήματος HACCP και η εκπαίδευση η οποία απαιτείται.Για την εφαρμογή του συστήματος ΕΓΜΧΡ υπάρχουν κάποιες προαπαιτήσεις όπως είναι οι κανόνες ορθής ΟΒΥΠ, τα προγράμματα καταπολέμησης τρωκτικών και εντόμων, εκπαίδευσης, καθαριότητας και απολυμάνσεων, διαχείρισης κρίσεων, προληπτικής συντήρησης εξοπλισμού, βαθμονόμηση των οργάνων και το σύστημα ελέγχου ποιότητας προμηθευτών.Μέχρι την ανάλυση κινδύνων προηγούνται κάποια βήματα, αυτά είναι η ανασκόπηση και οι κατηγορίες κινδύνων, μέτρα για τον έλεγχό τους μικροβιολογικές αναλύσεις, περιγραφή προϊόντος και τα μέσα σωστής παραγωγικής διαδικασίας. Ακολουθεί η ανάλυση και εφαρμογή των 7 αρχών του ΗΑ^Ρ και στη συνέχεια κάνουμε ανάλυση των κινδύνων στη παραγωγική διαδικασία και έλεγχο μη συμμορφώσεων του προϊόντος. |
el |