Ιδρυματικό Αποθετήριο Τ.Ε.Ι. Πελοποννήσου

Η σημερινή κατάσταση στην αγορά κρέατος: ενέργειες για τη πιστοποίηση κατά το πρότυπο ISO 22000 σε βιομηχανία κρέατος

Αποθετήριο DSpace/Manakin

Εμφάνιση απλής εγγραφής

dc.contributor.author Καρδάση, Ελένη el
dc.date.accessioned 2015-11-24T21:01:15Z
dc.date.available 2015-11-25T03:11:43Z
dc.date.issued 2015-11-24
dc.identifier.uri http://nestor.teipel.gr/xmlui/handle/123456789/14336
dc.title Η σημερινή κατάσταση στην αγορά κρέατος: ενέργειες για τη πιστοποίηση κατά το πρότυπο ISO 22000 σε βιομηχανία κρέατος el
heal.type Προπτυχιακή/Διπλωματική εργασία el
heal.secondaryTitle el
heal.keyword Ποιοτικός έλεγχος el
heal.keyword Κρέας el
heal.keyword Προϊόντα κρέατος el
heal.keyword Ποιοτικά πρότυπα el
heal.contributorName el
heal.language gre el
heal.access free el
heal.accessText el
heal.license Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 3.0 Ελλάδα el
heal.fileFormat PDF *
heal.recordProvider ΤΕΙ Πελοποννησου el
heal.publicationDate 2009-01-01 el
heal.abstract Τον τελευταίο καιρό όλοι μας έχουμε ακούσει και παρακολουθήσει θέματα που σχετίζονται με την ασφάλεια των τροφίμων. Για παράδειγμα σε άρθρο της εφημερίδας τα ΝΕΑ της 1-04-05 σε άρθρο του Δημήτρη Σκουφού αναφέρεται ότι "στο έλεος διατροφικών κίνδυνων βρίσκονται οι Έλληνες καταναλωτές, καθώς οι ελλιπείς έλεγχοι από την πλευρά του ΕΦΕΤ αλλά και η μετάθεση ευθυνών από τη μια υπηρεσία στην άλλη δείχνουν για μια ακόμη φορά το χάος που επικρατεί. Μάλιστα το θέμα απέκτησε νέες διαστάσεις, καθώς ο πρώην πρόεδρος του ΕΦΕΤ δήλωσε ότι «ο οργανισμός δεν ελέγχει τα συσκευασμένα τρόφιμα, καθώς αυτό είναι ευθύνη των εταιρειών»”. Αυτό μας δίνει μία εικόνα του τι επικρατεί στην αγορά και την ανάγκη για να ελέγχονται σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα οι εταιρίες παραγωγής τροφίμων. Σε ένα άλλο άρθρο στην ίδια εφημερίδα στις 3 Ιουνίου του 2005 αναφέρεται ότι σε εταιρία αλλαντικών βρέθηκαν 8,5 τόνοι αλλοιωμένων τροφίμων. Βέβαια η εταιρία ισχυρίζεται ότι το εργοστάσιο "της” στη Θεσσαλονίκη λειτουργεί σύμφωνα με την ελληνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία ορθής πρακτικής και εφαρμόζει το Σύστημα Ασφάλειας Προϊόντος ΗΑΘΘΡ - ανάλυσης κρίσιμων σημείων ελέγχου της παραγωγικής διαδικασίας”. Από αυτό το παράδειγμα διαπιστώνουμε ότι η εταιρία πολύ εύκολα χρησιμοποίησε το ΗΑΘΘΡ ως μέσο δημόσιων σχέσεων, ώστε να μειώσει τις ανησυχίες των καταναλωτών. Βέβαια τα πρότυπα όπως το ΗΑΘΘΡ και το ΙβΟ 22000 δεν είναι μέσα δημόσιων σχέσεων, όπως κάνουν πολλές επιχειρήσεις, αλλά μέσο ελέγχου της ασφάλειας των τροφίμων και της παραγωγής τους και για αυτό το λόγο υπάρχει η ανάγκη για να διερευνηθεί το κατά πόσο εφαρμόζονται τέτοιου είδους συστήματα στην Ελληνική αγορά, με έμφαση στην αγορά του κρέατος. Σύμφωνα με τον Στεφανάκη (2005) τα άφθονα και φθηνά τρόφιμα είναι αποτέλεσμα της εντατικοποίησης της παραγωγής που ξεκίνησε την δεκαετία του ’60 με στόχο το μεγαλύτερο κέρδος για τις εταιρίες παραγωγής τροφίμων. Βέβαια πολλές φορές αυτό έγινε με ανεξέλεγκτη εντατικοποίηση της φυτικής και ζωικής παραγωγής με σπατάλη των πόρων. Αυτό έφερε και την ανάγκη για μια συνδυασμένη προσέγγιση της ποιότητας και της ασφάλειας των τροφίμων. Το αποτέλεσμα ήταν η εφαρμογή προτύπων ποιότητας όπως του ISO 9001:2000 και η δημιουργία κυρίως του συστήματος HACCP που σύμφωνα με τους Wallace et al (2005) το σύστημα HACCP είναι το κύριο συστατικό για την σωστή διαχείριση της ασφάλειας τροφίμων, αν και όπως επισημαίνουν οι ίδιοι συγγραφείς υπάρχει έλλειψη κάποιας κοινής μεθοδολογίας. Για τον λόγο αυτό, τον τελευταίο χρόνο δημιουργήθηκε το πρότυπο ISO 22000 με στόχο να αναβαθμίσει την πιστοποίηση στην αγορά των τροφίμων και να καλύψει τις ελλείψεις που υπήρχαν στα προηγούμενα πρότυπα.Η παρούσα πτυχιακή εργασία μελετά τη διαδικασία διασφάλισης της υγιεινής και ασφάλειας των τροφίμων και πιο συγκεκριμένα στην παραγωγή του κρέατος.Η διασφάλιση της υγιεινής των προϊόντων είναι ένα ζήτημα που αφορά Είναι ένα ζήτημα όλες τις επιχειρήσεις του τροφίμου αφού η εφαρμογή διαδικασιών διασφάλιση της υγιεινής όπως του HACCP και τελευταία του IS022000 είναι υποχρεωτική ώστε οι επιχειρήσεις του κλάδου αυτού να πιστοποιήσουν την ασφάλεια των προϊόντων τους. Η εργασία αναφέρεται στο σύστημα HACCP, στο ISO 22000 και στο ISO 9001 και προτείνει ενέργειες που πρέπει να γίνουν για την προσαρμογή του προτύπου από ΕΛΟΤ 1416 και ISO 9001:2000 στο πρότυπο ISO:22000. Ακόμη αναλύεται η αγορά κρέατος στην Ελλάδα και περιγράφονται οι αναγκαίες ενέργειες για την εφαρμογή του προτύπου ISO 22000 σε επιχειρήσεις παραγωγής κρέατος.Ακόμη, επιστημονικό ενδιαφέρον παρουσιάζει η καταγραφή των βασικών ενεργειών που κρίνονται απαραίτητες για την προσαρμογή του προτύπου ΕΛΟΤ 1416 και ISO 9001:2000 σε ISO 22000:2005. el
heal.advisorName Λούμου, Αγγελική el
heal.committeeMemberName el
heal.academicPublisher ΤΕΙ Πελοποννήσου el
heal.numberOfPages 97 *


Αρχεία σε αυτό το τεκμήριο

Αυτό το τεκμήριο εμφανίζεται στην ακόλουθη συλλογή(ές)

Εμφάνιση απλής εγγραφής

Αναζήτηση Αποθετηρίου


Σύνθετη Αναζήτηση

Πλοήγηση

Ο Λογαριασμός μου

Στατιστικές