heal.abstract |
Η παραγωγή του αμπελιού και του οίνου απαιτεί μεγάλη εμπειρία και σκληρή εργασία, τόσο στις χώρες όπου παράγεταη όσο και στις χώρες όπου καταναλώνεται. Τα βασικά χαρακτηριστικά που χαρακτηρίζουν την ποιότητα του οίνου είναι τα καλλιεργούμενα είδη των ποικιλιών της αμπέλου, τα συστατικά του γλεύκους και ο χρόνος ωρίμανσης του οίνου, δηλαδή οι εδαφοκλιματικές συνθήκες της περιοχής καλλιέργειας.Ο κλάδος της οινοποιίας γνωρίζει πολύ μεγάλη ανάπτυξη και πολύ συχνά αποτελεί αντικείμενο του κλάδου, σε διεθνές επίπεδο. Στο συγκεκριμένο σημείο, ο ένας ορισμός του ρήματος «οινοποιώ», είναι απαραίτητος για την περαιτέρω κατανόηση του θέματος. «Οινοποιώ», σημαίνει εφαρμόζω σε δεδομένες συνθήκες μια επιλεγμένη τεχνική από το σύνολο των γνώσεων, που υπάρχουν για τους μηχανισμούς και τους παράγοντες των φαινομένων της οινοποίησης .Με τον όρο οινολογία, εννοούμε την επιστήμη και την τεχνολογία, κατά την οποία εφαρμόζονται διάφορες τεχνικές με σκοπό την παραγωγή κρασιού. Η πρώτη ύλη, για την παραγωγή του κρασιού είναι το σταφύλι, ο καρπός της αμπέλου.Στις διάφορες χώρες, ισχύουν ποικιλότροποι μέθοδοι και τεχνικές για την παραγωγή οίνου. Από το σταφύλι στο κρασί και ειδικότερα για την παραγωγή καλής ποιότητας οίνου, κρίθηκε αναγκαίο η εφαρμογή κανονισμών από την Ε.Ε. στον τομέα αυτό. Η εφαρμογή αυτή οδήγησε στην ανάπτυξη και αλλαγή του αμπελοοινικού τομέα, και οι αλλαγές αυτές οδήγησαν στην ανάγκη για εφαρμογή μεταρρυθμίσεων στον τομέα αυτό.Σκοπός είναι πάντα η καλή ποιότητα με τις πιο σύγχρονες μεθόδους. Κάθε παραγόμενη πρώτη ύλη, όταν παράγεται σωστά με τις κατάλληλες τεχνικές και διατηρώντας ή ενισχύοντας τα φυσικά συστατικά του, οδηγεί σε καλύτερα παραγωγικά και κυρίως ποιοτικά αποτελέσματα. |
el |