heal.abstract |
Η απομάκρυνση του σύγχρονου ανθρώπου από τη φύση και η μαζική παραγωγή και διακίνηση πλειάδας τροφίμων ευθύνονται για τη νέα απειλή - τη διατροφική - που επικρέμεται ως δαμόκλειος σπάθη πάνω από τα κεφάλια όλων μας, σε όλο τον πλανήτη. Τα περισσότερα τροφιμογενή νοσήματα προκαλούνται από τους κακούς χειρισμούς των ατόμων που τα παρασκευάζουν ή από την ακατάλληλη προετοιμασία και αποθήκευση των τροφίμων. Για να εξασφαλιστεί η παρασκευή ασφαλών τροφίμων και η πρόληψη της επιμόλυνσής τους, επιβάλλεται όλες οι επιχειρήσεις, συμπεριλαμβανόμενης και της βιομηχανίας επεξεργασίας και παραγωγής κρεάτων, πουλερικών και προϊόντων τους, να σχεδιάσουν το δικό τους πλάνο Ασφάλειας Τροφίμων, που να βασίζεται στις αρχές του συστήματος Ανάλυσης Επικινδυνότητας και Κρίσιμα Σημεία Ελέγχου - HACCP - (Hazard Analysis Critical Control Points).To σύστημα HACCP συνίσταται στη συστηματική εφαρμογή των αρχών καλής πρακτικής, με σκοπό την πρόληψη των προβλημάτων που θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια των τροφίμων. Είναι ένα πολύτιμο εργαλείο που εστιάζει στην αντιμετώπιση των προβλημάτων που δημιουργούν οι αναγνωρίσιμοι κίνδυνοι και στον σχεδίασμά των κατάλληλων προληπτικών δράσεων.Σκοπός της εργασίας αυτής είναι μια πλήρης κατά το δυνατό αναφορά στο σύστημα HACCP και στην εφαρμογή του από τις βιομηχανίες κρεάτων και πουλερικών. |
el |