heal.abstract |
Στα πλαίσια της πρακτικής μου άσκησης, η οποία πραγματοποιήθηκε το χρονικό διάστημα Απρίλιος - Οκτώβριος 2008 στην Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης του Νομού Ηρακλείου και συγκεκριμένα στο γραφείο Οίνου, ασχολήθηκα με την παραγωγή κρασιών στο Νομό Ηρακλείου. Η ενασχόληση μου στα πλαίσια της πρακτικής μου άσκησης, με τον οίνο, μου κίνησε το ενδιαφέρον να ασχοληθώ με αυτό το ζήτημα και στην διπλωματική μου εργασία, μεταφέροντας και γράφοντας όλα όσα είχα την τύχη να ακούσω και να μάθω από τις συζητήσεις μου με τον προϊστάμενό μου, με τους οινοπαραγωγούς και με άλλα άτομα της υπηρεσίας, που γνώριζαν με κάθε λεπτομέρεια, όλα όσα αφορούν την οινοπαραγωγή.Είναι επομένως φανερό ότι το ενδιαφέρον μου δεν περιορίστηκε μόνο στην πρακτική μου άσκηση, αλλά παράλληλα μου δόθηκε η ευκαιρία να ασχοληθώ πιο συγκεκριμένα με το θέμα της παραγωγής του κρασιού εκπονώντας την πτυχιακή μου εργασία με τίτλο: «Τεχνολογία - διαχείριση - επεξεργασία οινοσταφύλων στο νομό Ηρακλείου». Ήταν μια ιδανική ευκαιρία γιατί άντλησα αρκετά στοιχεία μέσα από την υπηρεσία, ήρθα σε επαφή με οινοπαραγωγούς, πραγματοποίησα μαζί με τον προϊστάμενό μου έλεγχο σε διάφορα οινοποιεία καθώς και δειγματοληψίες, ήρθα δηλαδή σε άμεση επαφή με τα θέματα που διαπραγματεύομαι στην εργασία μου, ενώ ταυτόχρονα πραγματοποιούσα την πρακτική μου άσκηση.Με την παρότρυνση και την ενθάρρυνση του προϊσταμένου μου κ. Μανώλη Κωνιού και την κατάλληλη καθοδήγηση της υπεύθυνης καθηγήτριας της πτυχιακής μου κ. Πελαγίας Κάτσου, αποφασίσαμε από κοινού να εκπονήσω την διπλωματική μου εργασία με το συγκεκριμένο θέμα. Μέσα στα πλαίσια της διπλωματικής μου εργασίας κατάφερα να αναδείξω την παραγωγή κρασιού στο νομό, τις ποικιλίες οινοστάφυλων καθώς επίσης και τις οριοθετημένες περιοχές που κυριαρχεί το κρασί στο νομό Ηράκλειου.Με μια απλή ματιά μπορεί, ακόμα και ο απλός αναγνώστης, που δεν είναι εξειδικευμένος γνώστης του θέματος, να αντλήσει αρκετά στοιχεία μέσα από την παρούσα εργασία και να αντιληφθεί το μέγεθος της οινοπαραγωγής, τις οινοποιήσιμες ποικιλίες, τους παράγοντες που επηρεάζουν τη διαμόρφωση του χαρακτήρα του οίνου, τους τύπους των παραγόμενων οίνων στον νομό, την διαδικασία της οινοποίησης, την νέα αγροτική πολιτική αμπελουργικών προϊόντων και άλλα)Στα πλαίσια αυτής της προσπάθειας στο πρώτο κεφάλαιο παρουσιάζουμε κάποια εισαγωγικά στοιχεία για την αμπελουργία στον ελλαδικό χώρο, δηλαδή αριθμούς αμπελουργικών εκμεταλλεύσεων, ετήσια παραγωγή και εξαγωγές οίνου. Στη συνέχεια παραθέτουμε ιστορικές πληροφορίες γύρω από την παραγωγή κρασιού κατά την διάρκεια διαφόρων ιστορικών περιόδων (Μινωικά χρόνια, Ρωμαϊκή εποχή, Βενετοκρατία, Τουρκοκρατία). Το πρώτο κεφάλαιο ολοκληρώνεται με την σημερινή κατάσταση που επικρατεί στην αμπελουργία. Στο επόμενη ενότητα αναφέρονται οι ποικιλίες αμπελιών - συνιστώμενες, επιτρεπόμενες, προσωρινά επιτρεπόμενες και φυτικής διατήρησης - οι προϋποθέσεις με τις οποίες ταξινομούνται αυτές οι ποικιλίες. Έπειτα γίνεται λόγος για τις οινοποιήσιμες ποικιλίες, οι οποίες διακρίνονται σε δύο μεγάλες κατηγορίες: α) ερυθρές οι οποίες περιλαμβάνουν τα εξής υποποικιλίες: πιετίοί, εαπμηαπ, εχταύ, κοτσιφάλι, μαντηλάρι, λιάτικο, κοτσοφολιάτικο και β) λευκές με κυρίαρχες κατηγορίες: (ΈαπΙοηπαΥ, εαυνί^οη, θραψαθήρι, βιδιανό, πλυτότα, μοσχάτο, βιλάνα, σουλτανίνα, ροζακί. Αναλυτικά παρουσιάζονται οι αμπελογραφικοί χαρακτήρες και τα φαινολογικά τους στοιχεία.Στο τρίτο κεφάλαιο παρουσιάζονται και αναλύονται αναλυτικά οι παράγοντες που επηρεάζουν την ποιότητα του κρασιού: το έδαφος, το κλίμα, η ποικιλία του αμπελιού και ο άνθρωπος. Στην επόμενη ενότητα αναλύονται οι τύποι των παραγόμενων οίνων, αφού πρώτα αναφερθούν οι αμπελουργικές περιοχές της Ελλάδα. Σύμφωνα με τη νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα κρασιά διακρίνονται σε: α) οίνους Ονομασίας Προέλευσης και β) Επιτραπέζιους (τοπικοί Οίνοι, κρασιά με ονομασία κατά παράδοση και κρασιά μάρκας).Ακολουθεί το πέμπτο κεφάλαιο όπου αναφέρονται οι μέθοδοι οινοποίησης, αφού πρώτα γίνει λόγος για την σύσταση του οίνου και ποιες ουσίες περιέχει (αλκοόλες, αζωτούχες ενώσεις, πολυφαινόλες, χρωστικές ενώσεις, ρεσβερατρόλη). Έπειτα παρουσιάζουμε τα χαρακτηριστικά της ερυθράς, της λευκής και τις ροζέ οινοποίησης, τους παράγοντες που τις επηρεάζουν και τα στάδια που περιλαμβάνουν. Εκτός από αυτά αναφέρουμε πολύ σύντομα κάποια στοιχεία για την παραγωγή της ρετσίνας αλλά και στον τρόπο παλαίωσης του κρασιού καθώς και τους παράγοντες που επηρεάζουν την γεύση και το άρωμα του οίνου.Στην επόμενη ενότητα παρουσιάζονται οι υποχρεωτικές και οι προαιρετικές ενδείξεις που πρέπει να αναγράφονται στην ετικέτα για τους επιτραπέζιους και τοπικούς οίνους και για τα κρασιά Ο.Π.Α.Π. Στο έβδομο κεφάλαιο παρατίθενται αναλυτικοί πίνακες με τα οινοποιεία του νομού Ηρακλείου καθώς και για την παραγωγή οίνων και γλεύκων αλλά και αναλυτικότατα στοιχεία για την διαδικασία επεξεργασίας σταφυλιών προκειμένου να παραχθεί το κρασί αλλά και το τι ανθρώπινο δυναμικό και τι μηχανολογικό εξοπλισμό έχει ένα οινοποιείο. Η εργασία ολοκληρώνεται με τα μέτρα παρέμβασης (απόσταξη, αποθεματοποίηση και αύξηση του αλκοολικού βαθμού με συμπυκνωμένο γλεύκος) αλλά και την αγροτική πολιτική για τα αμπελουργικά προϊόντα. |
el |