Εμφάνιση απλής εγγραφής

dc.contributor.author Βρέττη, Χριστίνα el
dc.date.accessioned 2015-11-24T21:01:26Z
dc.date.available 2015-11-25T03:14:17Z
dc.date.issued 2015-11-24
dc.identifier.uri http://nestor.teipel.gr/xmlui/handle/123456789/14356
dc.title Η αμπελοοινική ζώνη "Νεμέα" el
heal.type Προπτυχιακή/Διπλωματική εργασία el
heal.secondaryTitle el
heal.keyword Οίνος el
heal.keyword Κρασιά el
heal.keyword Αμπελώνες el
heal.keyword Νεμέα el
heal.contributorName el
heal.language gre el
heal.access free el
heal.accessText el
heal.license Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 3.0 Ελλάδα el
heal.fileFormat PDF *
heal.recordProvider ΤΕΙ Πελοποννησου el
heal.publicationDate 2009-01-01 el
heal.abstract Στην περιοχή της Νεμέας καλλιεργείται κατά κύριο λόγο η γηγενής ποικιλία Αγιωργίτικο. Το Αγιωργίτικο θεωρείται μία από τις πιο εκλεκτές έγχρωμες ελληνικές οινοποιήσιμες ποικιλίες αμπέλου. Πρόκειται για ποικιλία ζωηρή και πολύ παραγωγική. Χρησιμοποιείται κυρίως για την παραγωγή ερυθρών ξηρών οίνων, Ονομασίας Προελεύσεως Ανωτέρας Ποιότητας (Ο.Π.Α.Π.) οι οποίοι έχουν ένα βαθύ ρουμπινί χρώμα, χαρακτηρίζονται από μαλακές ταννίνες και είναι επιδεκτικοί παλαίωσης. Η συνήθης περιεκτικότητα σε αλκοόλη, των οίνων Ο.Π.Α.Π. "Νεμέα", είναι 12.5% vol. Αυτή επηρεάζεται άμεσα από το υψόμετρο καλλιέργειας των αμπελώνων. Ιδανικότερο υψόμετρο για την παραγωγή των καλύτερων ποιοτικά ερυθρών οίνων, κατάλληλων για παλαίωση, θεωρείται αυτό μεταξύ των 350 και 600 μέτρων, οπότε η συνηθέστερη περιεκτικότητά τους σε αλκοόλη είναι 13% vol. Το Αγιωργίτικο οινοποιείται με την κλασσική μέθοδο ερυθρής οινοποίησης. Παλαιώνει σε δρύινο βαρέλι για ένα χρόνο και τουλάχιστον ένα χρόνο στη φιάλη. Επιδέχεται παλαίωση άνω των δέκα ετών. Στους φρέσκους οίνους, που παράγονται από αυτήν την ποικιλία, ανιχνεύονται φρουτώδη αρώματα που θυμίζουν κεράσι. Η παλαίωση των οίνων οδηγεί στην ανάπτυξη ενός πλούσιου μπουκέτου όπου κυριαρχούν αρώματα μπαχαρικών (π.χ. μοσχοκάρυδο) ή ακόμα και βαλσαμικά αρώματα (π.χ. δενδρολίβανο). Αξίζει να σημειωθεί πως το χρώμα του κρασιού προέρχεται από τη σταφυλόρωγα, ο φλοιός της οποίας είναι γεμάτος από φυσικές χρωστικές, που είναι υπεύθυνες για το χρώμα των ερυθρών κρασιών. Τέλος η εξέλιξη που σημειώθηκε στην παραγωγή κρασιού στην περιοχή της Νεμέας φανερώνει την δυναμική του προϊόντος και την δυνατότητά el
heal.advisorName Κάτσου, Πελαγία el
heal.committeeMemberName el
heal.academicPublisher ΤΕΙ Πελοποννήσου el
heal.numberOfPages 85 *


Αρχεία σε αυτό το τεκμήριο

Αυτό το τεκμήριο εμφανίζεται στην ακόλουθη συλλογή(ές)

Εμφάνιση απλής εγγραφής

Αναζήτηση Αποθετηρίου


Σύνθετη Αναζήτηση

Πλοήγηση

Ο Λογαριασμός μου

Στατιστικές