heal.abstract |
Η πρόληψη του κινδύνου με τα ανάλογα μέτρα που έχουν σκοπό τη σταθεροποίηση των τροφίμων αναλογικά με τους παράγοντες που προκαλούν αλλοίωση ή ποιοτική υποβάθμιση αυτών ονομάζεται συντήρηση. Σκοπός είναι η επιβράδυνση των αντιδράσεων καταβολισμού, η αποφυγή ανάπτυξης μικροοργανισμών και αλλοιώσεων καθώς και ο περιορισμός αφυδάτωσης του προϊόντος. Επειδή οι μικροοργανισμοί και τα ένζυμα αλλοιώνουν τα τρόφιμα, λαμβάνονται μέτρα για την αντιμετώπισή τους. Η συντήρηση των τροφίμων στηρίζεται κυρίως σε δύο βασικές άρχες δηλαδήI) στην καταστροφή, αδρανοποίηση ή απομάκρυνση ενός ή όλων των παραγόντων που συμβάλλουν στην υποβάθμιση και αλλοίωση ταιν τροφίμων καιII) στη δημιουργία κατάλληλων συνθηκών στο τρόφιμο ή στο περιβάλλον του τροφίμου για να περιοριστεί η δράση των παραγόντων αυτών.Οι μέθοδοι συντήρησης διακρίνονται σε φυσικές, χημικές, και βιολογικές. Σε αυτές ανήκουν η παστερίωση, η αποστείρωση, η συντήρηση σε θερμοκρασία ψύξης, η συντήρηση σε θερμοκρασία κατάψυξης, η επικάλυψη των φυτικών προϊόντων, η αποθήκευση υπό ελεγχόμενη ατμόσφαιρα, η συμπύκνωση, η ασηπτική επεξεργασία και συσκευασία, η ακτινοβόλιση, η χρήση πρόσθετων, οι ζυμώσεις, η αφυδάτωση, η χρήση υψηλών πιέσεων και η επεξερφασία με ωμική θέρμανση και μικροκύματα. |
el |