heal.abstract |
Το μέλι είναι το βασικό προϊόν της Μελισσοκομίας. Αποτελείται από νερό, σάκχαρα (συνήθως περιέχει δύο απλά σάκχαρα τη δεξτρόζη και τη λεβουλόζη), οξέα, μεταλλικά στοιχεία, όπως νάτριο, κάλιο και ασβέστιο κ.ά., ένζυμα (ιμβερτάση, διαστάση, οξειδάση της γλυκόζης και αλλά ένζυμα), πρωτεΐνες και αμινοξέα, βιταμίνες, φυσικά χρωστικά υλικά και κόκκους γύρης. Πολύ λίγα βασικά προϊόντα, στη διατροφή του ανθρώπου, όπως το μέλι, απολαμβάνουν μιας τόσο καθολικής, παγκόσμιας θα έλεγε κανείς, δημοτικότητας, άρρηκτα συνδεδεμένης με τις ιδιαιτερότητες και τις παραδόσεις κάθε περιοχής. Σήμερα, που όλο και περισσότερο γνωρίζουμε τη θρεπτική αξία του προϊόντος αυτού, η κατανάλωσή του αυξάνεται με γεωμετρική πρόοδο (Κώδικας Τροφίμων και Ποτών).Υπάρχει μεγάλη διαφορά στη σύνθεση των διαφόρων μελιών, γιατί προέρχονται από διαφορετικά άνθη και διαφορετικές περιοχές. Είναι πολύ καλύτερο σαν γλυκαντική ουσία σε σύγκριση με την ζάχαρη και ειδικότερα με την άσπρη ζάχαρη γιατί δεν αποτελείται από ένα μονό απλό υδατάνθρακα αλλά περιέχει ζάχαρα, οξέα, μεταλλικά στοιχεία, ένζυμα (ιμβερτάση, διαστάση, οξειδάση της γλυκόζης, και άλλα ένζυμα), πρωτεΐνες και αμινοξέα, και βιταμίνες (Χατζόπουλος ,2000).Το μέλι είναι ένα καθ’ όλα φυσικό προϊόν, το οποίο παράγεται από τις μέλισσες (εικόνα. 1), ξεκινώντας από την επεξεργασία του νέκταρ των λουλουδιών, ή εκκριμάτων άλλων μερών των φυτών, και μετατρέποντάς το σε ένα συμπύκνωμα ενέργειας και ζωής.To πρότυπο ISO 22000:2005 είναι ένα Σύστημα Διαχείρισης της Ασφάλειας των Τροφίμων και είναι ένα νέο πρότυπο (ισχύει από το 2005) το οποίο έχει διεθνή ισχύ και έρχεται να αντικαταστήσει το παλαιότερο ελληνικό πρότυπο ΕΛΟΤ 1416 που αφορά το σχέδιο HACCP. Το ISO 22000 εφαρμόζεται μόνο στις εταιρίες που χειρίζονται τρόφιμα (παραγωγή, εμπορία) ή παράγουν προϊόντα που έρχονται σε επαφή με τρόφιμα (κατασκευαστές εξοπλισμού, υλικών συσκευασίας κλπ). Το πρότυπο αυτό δεν εξετάζει ποιοτικά χαρακτηριστικά, αλλά εστιάζει στην Ασφάλεια του Τροφίμου. Εξετάζει τους παράγοντες κινδύνου για την δημόσια υγεία που μπορούν να επηρεάσουν το τρόφιμο (π.χ. μικρόβια, χημικές ουσίες, ξένες ύλες) σε όλα τα στάδια της παρασκευής του και προτείνει τα κατάλληλα προληπτικά μέτρα για την αντιμετώπισή τους.Συνεπώς το ISO 22000:2005 είναι ένα πρότυπο που δρα προληπτικά, προστατεύοντας την επιχείρηση από ζημιές λόγω απόρριψης προϊόντων, τροφικών δηλητηριάσεων κλπ αλλά και προτείνοντας ένα σχέδιο αντιμετώπισης κρίσεων. Σύμφωνα με τον κανονισμό 852/2004 για την υγιεινή των τροφίμων την αποκλειστική ευθύνη για την ασφάλεια των παραγόμενων τροφίμων έχει αποκλειστικά ο ίδιος ο επιχειρηματίας και η ευθύνη αυτή ΔΕΝ μεταβιβάζεται.
Επομένως ένα εφαρμόσιμο και λειτουργικό Σύστημα Διαχείρισης της Ασφάλειας των Τροφίμων είναι ένα πολύτιμο εργαλείο για την ικανοποίηση των νομοθετικών απαιτήσεων τόσο τυπικά, αλλά το κυριότερο και ουσιαστικά.Το ISO 22000:2005 είναι η πλέον ολοκληρωμένη λύση στον χώρο των τροφίμων. Πρόκειται για ένα σύστημα που περιλαμβάνει την έννοια του HACCP, μέρος των απαιτήσεων του ISO 9001, την Ιχνηλασιμότητα και την εφαρμογή της σχετικής με το κάθε είδος τροφίμου νομοθεσία.
Ένα σύστημα διαχείρισης υψηλών απαιτήσεων που εξασφαλίζει την ασφάλεια των τροφίμων και την κάλυψη των νομοθετικών απαιτήσεων. Αποτελεί την ισχυρότερη απόδειξη για όλες τις επιχειρήσεις στον χώρο των τροφίμων πως λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα για την αποφυγή εισαγωγής φυσικών, χημικών ή βιολογικών κινδύνων στο προϊόν.
Οι τόσο ευεργετικές ιδιότητές του για τον ανθρώπινο οργανισμό ήταν γνωστές από την αρχαιότητα. Οι πρόγονοί μας γνώριζαν παρά πολύ καλά τη μεγάλη θρεπτική αξία του και του απέδιδαν μάλιστα ιδιότητες θεϊκές, θρησκευτικής ευλάβειας (Χατζόπουλος ,2000).
Εκτός από το μέλι υπάρχουν και άλλα προϊόντα που παράγουν ή συλλέγουν οι μέλισσες που είναι η γύρη, το κερί, ο βασιλικός πολτός και η πρόπολη. Το μέλι είναι ένα προϊόν, του οποίου όλα τα χαρακτηριστικά και οι ιδιότητες εξαρτώνται άμεσα από τα φυτά από τα οποία προέρχεται, τα λεγάμενα μελισσοκομικά φυτά ή μελισσοκομική χλωρίδα. Η χλωρίδα αυτή διαφοροποιείται από περιοχή σε περιοχή, και μέσα όμως στην ίδια περιοχή μεταβάλλεται από χρονιά σε χρονιά ανάλογα με τις κλιματολογικές συνθήκες (Χαριζάνης,1996).Έτσι το χρώμα, η γεύση, το άρωμα και όλα σχεδόν τα χαρακτηριστικά του μελιού υποτάσσονται θα λέγαμε στη μελισσοκομική χλωρίδα που υπάρχει στον περίγυρο των μελισσιών. Είναι εκείνα τα φυτά που βρίσκονται σε μία ακτίνα 3-5 χλμ από τα μελίσσια τα οποία προσδιορίζουν τον τύπο και τις ιδιότητες του μελιού.Η εμφάνιση, η μυρωδιά και η γεύση αποτελούν τα διαφοροποιά στοιχεία που χαρακτηρίζουν την ποιότητα κάθε τύπου μελιού. Βασική λοιπόν προϋπόθεση είναι να γνωρίσουμε κατ’ αρχήν τα χαρακτηριστικά μιας περιοχής (τη μελισσοκομική χλωρίδα και τις κλιματολογικές συνθήκες) και έτσι να μελετήσουμε τα αντίστοιχα χαρακτηριστικά των μελιών της περιοχής για να προσδιορίσουμε την ποιότητα (Χαριζάνης,1996).Φυσικά και οι μέλισσες συμβάλλουν στα ποιοτικά χαρακτηριστικά του μελιού. Μέλι ποιότητας, συμβατικής παραγωγής, ή χαρακτηρισμένο ως προϊόν Π.Ο.Π. (προστατευόμενης ονομασίας προέλευσης), ή Π.Ε.Ε. (προστατευόμενης γεωγραφικής ένδειξης), συμβατικό ή βιολογικό - δεν έχει σημασία τι - είναι εκείνο το μέλι που διατίθεται στον καταναλωτή με αναλλοίωτα όλα του τα φυσικά, χημικά και οργανοληπτικά χαρακτηριστικά, όπως τη στιγμή που ο μελισσοκόμος το πήρε από την κυψέλη, τον παραγωγό οργανισμό (Κώδικας Τροφίμων και Ποτών).Αξιοποίηση ενός προϊόντος σημαίνει ένα σύνολο δράσεων και ενεργειών που αποσκοπούν στο να γνωρίσει και να εκτιμήσει ο καταναλωτής τα χαρακτηριστικά του προϊόντος αυτού. Το μέλι, φυσικά, παρουσιάζει μια όχι σταθερή συμπεριφορά στα χαρακτηριστικά του, ανάλογα με την περιοχή και τη χρονιά παραγωγής του. Για να αντιμετωπίσουμε μια τέτοια κατάσταση είναι πολύ δύσκολο να προσαρμόσουμε το μέλι ποιότητας στα γούστα των καταναλωτών |
el |