dc.contributor.author |
Τσοτσώνη, Χριστίνα |
el |
dc.date.accessioned |
2015-11-24T21:01:32Z |
|
dc.date.available |
2015-11-25T03:15:21Z |
|
dc.date.issued |
2015-11-24 |
|
dc.identifier.uri |
http://nestor.teipel.gr/xmlui/handle/123456789/14368 |
|
dc.title |
Επίδραση της θερμοκρασίας αποθήκευσης και του υλικού συσκευασίας στη μετασυλλεκτική συμπεριφορά καρπών μπάμιας cv CLEMSON SPINELESS |
el |
heal.type |
Προπτυχιακή/Διπλωματική εργασία |
el |
heal.secondaryTitle |
|
el |
heal.keyword |
Λαχανικά |
el |
heal.keyword |
Συσκευασία |
el |
heal.keyword |
Αποθήκευση |
el |
heal.keyword |
ΘερμοΚρασιάα |
el |
heal.contributorName |
|
el |
heal.language |
gre |
el |
heal.access |
free |
el |
heal.accessText |
|
el |
heal.license |
Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 3.0 Ελλάδα |
el |
heal.fileFormat |
PDF |
* |
heal.recordProvider |
ΤΕΙ Πελοποννησου |
el |
heal.publicationDate |
2009-01-01 |
el |
heal.abstract |
Η μελέτη της επίδρασης της θερμοκρασίας αποθήκευσης και του υλικού συσκευασίας στη μετασυλλεκτική συμπεριφορά καρπο'ιν μπάμιας cv Clemson spineless πραγματοποιήθηκε σε σπορόφυτα που αναπτύχθηκαν στο υαλόφρακτο θερμοκήπιο του Ινστιτούτου Γεωπονικοιν Ερευνών. Τα φυτά καλλιεργήθηκαν σε γλάστρες όγκου 11L από τα μέσα Μάιου έως το τέλος Σεπτεμβρίου του 2007. Η θερμοκρασία αποθήκευσης ήταν 10°C και τα υλικά συσκευασίας ήταν ένα πλαστικό κουτί και δύο μεμβράνες (φιλμ) με διαφορετικές ιδιότητες σε ότι αφορά την περατότητα στα αέρια και την υγρασία. Οι μετρήσεις που λήφθηκαν στους καρπούς ήταν οι εξής; Νωπό βάρος, ξηρό βάρος, χροιμα και συνεκτικότητα. Πραγματοποιήθηκαν σε τρεις φάσεις της αποθήκευσης: (Α) καρποί μετρήθηκαν αμέσως μετά το τέλος της αποθήκευσης τους χωρίς να παραμείνουν σε θερμοκρασία δωματίου. (Β) καρποί παρέμειναν μετά την έξοδό τους από τους θαλάμους για 3 ημέρες σε σταθερή θερμοκρασία δωματίου 23°C χωρίς να ανοιχτούν οι συσκευασίες και (Γ) έγινε απομάκρυνση των υλικών συσκευασίας από τους καρπούς αμέσοις μετά την έξοδο τους από τους θαλάμους και οι καρποί παρέμειναν ακάλυπτοι για 3 ημέρες σε θερμοκρασία δωματίου. Στις περιπτδισεις Β και Γ οι μετρήσεις ελήφθησαν μετά τις 3 ημέρες παραμονής των καρπο'ιν στη θερμοκρασία δωματίου.Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι λοβοί του μάρτυρα εμφάνισαν σοβαρή υποβάθμιση της ποιότητας τους εξαιτίας της ταχύτατης απο'ιλειας υγρασίας σε σχέση με τα υπόλοιπα υλικά συσκευασίας σε όλες τις χρονικές περιόδους αποθήκευσης. Μεταξύ των υλικών συσκευασίας οι λοβοί που ήταν συσκευασμένοι στο πλαστικό κουτί είχαν τη μικρότερη διάρκεια συντήρησης σε σχέση με τις δύο μεμβράνες (φιλμ). Επίσης αυτοί οι λοβοί εμφάνισαν πιο έντονα τα συμπτδιματα κρυοτραυματισμού κατά την έξοδό τους από τους θαλάμους συντήρησης και την παραμονή τους για τρεις ημέρες σε θερμοκρασία δωματίου. Οι λοβοί που συσκευάστηκαν στις δύο μεμβράνες
παρουσίασαν παρόμοια συμπεριφορά χωρίς να διαφέρουν σημαντικά στα ποιοτικά χαρακτηριστικά.Η καλύτερη διάρκεια αποθήκευσης ήταν αυτή των 10 ημερών και για την διερεύνηση της εμφάνισης κρυοτραυματισμού αυτή των 10 ημεριόν αποθήκευσης και 3 ημερών παραμονής σε θερμοκρασία δωματίου. Ο καλύτερος χειρισμός για την αποφυγή εμφάνισης κρυοτραυματισμού με ταυτόχρονη διατήρηση της ποιότητας των λοβιόν ήταν όταν οι συσκευασίες δεν ανοίγονταν μετά την έξοδό τους από τους θαλάμους συντήρησης. Συνοψίζοντας τα αποτελέσματα της παρούσας μελέτης θα μπορούσαμε να πούμε ότι ο χρόνος συντήρησης των λοβιόν της μπάμιας ποικιλίας Clemson spineless, χωρίς υποβάθμιση της ποιότητάς τους είναι αυτός των 10 ημερών. Ως πιο κατάλληλο υλικό συσκευασίας θεωρείται κάποιο φιλμ με περατότητα σε οξυγόνο, διοξείδιο του άνθρακα και υγρασία. Τέλος όσον αφορά την εμφάνιση κρυοτραυματισμού φάνηκε ότι πιο κατάλληλος χειρισμός ήταν αυτός όπου οι λοβοί συντηρήθηκαν στους 10°C για 10ημέρες και 3 ημέρες παραμονή σε θερμοκρασία δωματίου και ήταν καλυμμένοι με μεμβράνη. |
el |
heal.advisorName |
Ρεκούμη, Κωνσταντίνα |
el |
heal.committeeMemberName |
|
el |
heal.academicPublisher |
ΤΕΙ Πελοποννήσου |
el |
heal.numberOfPages |
75 |
* |