heal.abstract |
Η παρούσα εργασία ασχολείται με την μελέτη και εφαρμογή του σχεδίου HACCP (ανάλυση επικινδυνότητας και κρίσιμα σημεία ελέγχου) σε μονάδα εμφιάλωσης νερού. Ως εμφιαλωμένο νερό εννοούμε το νερό το οποίο συσκευάζεται σε φιάλες ΡΕΤ ή γυάλινες φιάλες και το οποίο υφίσταται μια σειρά διεργασιών μέχρι να φτάσει στην τελική του μορφή και να βγει στο εμπόριο. Τα εμφιαλωμένα νερά αποτελούν έναν από τους πλέον ανεπτυγμένους κλάδους της ' ελληνικής οικονομίας. Σε αυτό συμβάλλει το γεγονός ότι δημιουργούνται αμφιβολίες στο κατάναλωτικό κοινό για την ποιότητα του πόσιμου νερού καθώς και το γεγονός ότι το δίκτυο ύδρευσης σε κάποιες περιοχές δεν μπορεί να ανταπεξέλθει στις ανάγκες των κατοίκων κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες που αυξάνεται η τουριστική κίνηση. Παρ'όλα αυτά, σύμφωνα με στοιχεία της ΙΕΑΡ(εταιρεία οικονομικών πληροφοριών,
εκδόσεων και συμβούλων επιχειρήσεων) ενώ επικρατούν ευνοϊκές συνθήκες στην ανάπτυξητων εμφιαλωμένων νερών πολλές φορές παρατηρείται μια αμφιβολία των καταναλωτών ωςπρος την ποιότητα των υλικών συσκευασίας και συγκεκριμένα στις συνθήκες μεταφοράς καιφύλαξής τους.Για το λόγο αυτό οι διάφορες μονάδες παραγωγής εμφιαλωμένων νερώνπραγματοποιούν τακτικούς ελέγχους για την ποιότητα τους., Το σύστημα HACCP (Hazard Analysis Critical Control Points) αποτελεί μια αποτελεσματική προσέγγιση στην αναγνώριση , την εκτίμηση επικινδυνότητας και της V . σοβαρότητας , καθώς και τον έλεγχο των μικροβιολογικών , φυσικών ή χημικών κινδύνων ι ι που σχετίζονται με όλα τα στάδια της παραγωγής του νερού.Αναγνωρίζοντας λοιπόν τη σπουδαιότητα που κατέχει το νερό στη ζωή των ανθρώπων οι διάφορες επιχειρήσεις εφαρμόζουν συστήματα διασφάλισης της ποιότητας σύμφωνα με τα Διεθνή Πρότυπα 180 - 22000 με σκοπό την εξασφάλιση σταθερής και υψηλής ολικής ποιότητας. |
el |