Ιδρυματικό Αποθετήριο Τ.Ε.Ι. Πελοποννήσου

Μελέτη της μικροβιακής χλωρίδας σε ελιές Καλαμών αυθόρμητης ζύμωσης

Αποθετήριο DSpace/Manakin

Εμφάνιση απλής εγγραφής

dc.contributor.author Λύτρα, Ιωάννα el
dc.date.accessioned 2015-11-24T21:01:35Z
dc.date.available 2015-11-25T03:15:22Z
dc.date.issued 2015-11-24
dc.identifier.uri http://nestor.teipel.gr/xmlui/handle/123456789/14373
dc.title Μελέτη της μικροβιακής χλωρίδας σε ελιές Καλαμών αυθόρμητης ζύμωσης el
heal.type Προπτυχιακή/Διπλωματική εργασία el
heal.secondaryTitle el
heal.keyword Ελιές el
heal.keyword Βιομηχανικά απόβλητα el
heal.contributorName el
heal.language gre el
heal.access free el
heal.accessText el
heal.license Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 3.0 Ελλάδα el
heal.fileFormat PDF *
heal.recordProvider ΤΕΙ Πελοποννησου el
heal.publicationDate 2009-01-01 el
heal.abstract Η ελιά είναι ένα δένδρο του οποίου η καλλιέργεια αλλά και η κατανάλωση του ελαιόκαρπου χάνονται στα βάθη των αιώνων. Ο ελαιόκαρπος και το λάδι θεωρούνται από τις πιο σημαντικές τροφές στο διαιτολόγιο του ανθρώπου. Η επεξεργασία της ελιάς για ελαιοποίηση ή επιτραπέζια χρήση καλύπτει μεγάλο κομμάτι στον αγροτικό τομέα σε όλες τις μεσογειακές χώρες και όχι μόνο. Η επεξεργασία του ελαιόκαρπου για την κατανάλωσή του ως επιτραπέζια ελιά έχει ως πρωταρχικό στόχο την απαλλαγή του από την πικρή ουσία ελεύρωπαΐνη, που περιέχεται στην ελιά και την κάνει ακατάλληλη προς βρώση, αλλά και την βελτίωση της γεύσης του λόγω των προϊόντων της μικροβιακής ζύμωσης που λαμβάνει χώρα.Στα πλαίσια της παρούσας εργασίας μελετήθηκαν τα μικροβιολογικά και φυσικοχημικά χαρακτηριστικά των άλμεων κατά τη διάρκεια τριών αυθόρμητων ζυμώσεων ελιών Καλαμών. Οι ζυμώσεις πραγματοποιηθήκαν στο εργαστήριο και έλαβαν χώρα σε τρεις διαφορετικές συγκεντρώσεις άλμης (0, 5, 10 % ΝαΟ) και θερμοκρασία 20 °0. Κατά τη διάρκεια των ζυμώσεων οι οποίες διήρκησαν συνολικά 2 μήνες, γινόταν μικροβιολογική ανάλυση των άλμεων, που περιελάμβανε την παρακολούθηση της πορείας εξέλιξης του πληθυσμού των σημαντικότερων μικροβιακών ομάδων που αναπτύσσονται στις άλμες κατά τη διάρκεια της ζύμωσης. Επίσης επιχειρήθηκε η απομόνωση αυτοχθόνων στελεχών οξυγαλακτικών βακτηρίων τα οποία θα μπορούσαν μετά από κατάλληλη επιλογή να χρησιμοποιηθούν ως εναρκτήριες καλλιέργειες σε μία μελλοντική ελεγχόμενη ζύμωση των ελιών. Κατά την πορεία των ζυμώσεων μελετήθηκαν και ορισμένα φυσικοχημικά χαρακτηριστικά των άλμεων, όπως το ρΗ, η οξύτητα και το φαινολικό τους περιεχόμενο προκειμένου να κατανοηθεί καλύτερα το βιολογικό αυτό φαινόμενο. el
heal.advisorName Παπαδέλλη,Μαρίνα el
heal.committeeMemberName el
heal.academicPublisher ΤΕΙ Πελοποννήσου el
heal.numberOfPages 50 *


Αρχεία σε αυτό το τεκμήριο

Αυτό το τεκμήριο εμφανίζεται στην ακόλουθη συλλογή(ές)

Εμφάνιση απλής εγγραφής

Αναζήτηση Αποθετηρίου


Σύνθετη Αναζήτηση

Πλοήγηση

Ο Λογαριασμός μου

Στατιστικές