heal.abstract |
Η εργασία αυτή επικεντρώνεται στην ανάλυση των σταδίων της τυποποίησης και εμπορίας της τομάτας, του αγγουριού και της πιπεριάς στην περιοχή της Ιεράπετρας.Συγκεκριμένα1. Στο πρώτο κεφάλαιο γίνεται αναφορά στην εξέλιξη των θερμοκηπίων, στη χρησιμότητά τους, στη διάδοσή τους στις διάφορες χώρες καθώς και στις ιδιαιτερότητες των θερμοκηπίων της Νοτίου Ελλάδος σε σχέση με αυτά της Βορείου Ευρώπης. ειδικότερα γίνεται αναφορά στις θερμοκηπιακές εγκαταστάσεις στην Ελλάδα και στην Ιεράπετρα από την έναρξη της χρήσης τους μέχρι σήμερα.2. Στο δεύτερο κεφάλαιο γίνεται αναφορά στις καλλιεργητικές τεχνικές και στα κριτήρια ποιότητας, παρουσίασης και σήμανσης της τομάτας, του αγγουριού και της πιπεριάς καθώς και στις γραμμές τυποποίησής τους στα συσκευαστήρια.3. Στο τρίτο κεφάλαιο γίνεται αναφορά στην έννοια, στους σκοπούς, στο ρόλο και τους φορείς της εμπορίας. Ειδικότερα αναφέρονται οι τρόποι εμπορίας (πώληση γεωργικών προϊόντων -δημοπρατήρια- σούπερ μάρκετ και λαχαναγορές),οι εξαγωγές των ελληνικών οπωροκηπευτικών καθώς επίσης και η προετοιμασία της εξαγωγής (τυποποίηση- συσκευασία- σήμανση- πιστοποίηση- χώροι συντήρησης και αποθήκευσης).4. Στο τέταρτο κεφάλαιο γίνεται η περιγραφή του ερωτηματολογίου που συντάχθηκε για να συγκεντρωθούν τα απαραίτητα στοιχεία από τα συσκευαστήρια, στη συνέχεια δε παρατίθενται τα αποτελέσματα από την έρευνα αυτή.Σκοπός της πτυχιακής ήταν η ανάλυση και η παρακολούθηση όλων των διαδικασιών που αφορούν τα ανωτέρω αναφερόμενα προϊόντα ,από την καλλιέργειά τους στο θερμοκήπιο, τον τρόπο συσκευασίας και τυποποίησης τους στα συσκευαστήρια μέχρι την εμπορία τους.Για να υλοποιηθεί η μελέτη αυτή επιλέχθηκαν 8 συσκευαστήρια. Στη συνέχεια έγιναν επισκέψεις στους χώρους αυτούς για συλλογή πληροφοριών και μελέτη των στοιχείων. |
el |