heal.abstract |
Τα πορτοκάλια αποτελούν ένα εύγευστο, εύχυμο και πλούσιο σε βιταμίνες διατροφικό είδος το οποίο καταναλώνεται είτε ως νωπός καρπός, είτε ως χυμός αυτούσιος ή συμπυκνωμένος. Τα πορτοκάλια έχουν τη δυνατότητα να συντηρούνται ως νωπά για σημαντικό χρονικό διάστημα είτε να μεταποιούνται και διατηρούνται για μεγάλο χρονικό διάστημα ως χυμός. Τα πλεονεκτήματα αυτά αποτέλεσαν το σημαντικότερο παράγοντα για την αύξηση της ζήτησης του γεωργικού αυτού προϊόντος που είχε ως αποτέλεσμα τη σημαντική επέκταση της καλλιέργειας του.Έτσι, σήμερα πλέον η σημασία της καλλιέργειας των πορτοκαλιών στη γεωργία και στην οικονομία είναι σημαντική γεγονός που υποδεικνύεται από την ευρεία εξάπλωση της καλλιέργειας και την αυξανόμενη παραγωγή των καρπών αυτών. Τα πορτοκάλια καλλιεργούνται σε περιοχές που έχουν τροπικό και υποτροπικό κλίμα, σχετικά γόνιμο έδαφος, επαρκή υγρασία και είναι απαλλαγμένες από παγετούς. Οι καλλιεργούμενες περιοχές συνιστούν μια ζώνη, που εκτείνεται κατά προσέγγιση, 35° βόρεια και νότια του ισημερινού.Οι κυριότερες καλλιεργούμενες εκτάσεις εσπεριδοειδών βρίσκονται σε υποτροπικές περιοχές με γεωγραφικό πλάτος μεγαλύτερο των 20° βόρεια ή νότια του ισημερινού. Η καλλιεργούμενη έκταση σε παγκόσμια κλίμακα υπολογίζεται σε 16 εκατομμύρια στρέμματα. Από την έκταση αυτή το 80% βρίσκεται στις χώρες της Μεσογείου και στη Βόρεια και Κεντρική Αμερική. Το άλλο 20% κατανέμεται στην Απω Ανατολή (10%), Νότια Αμερική (6%) και σε άλλες χώρες του Νότιου ημισφαιρίου συμπεριλαμβανομένων της Νότιας Αφρικής και της Αυστραλίας.Η παραγωγή σε παγκόσμια κλίμακα υπολογίζεται σε 48.000.000 μετρικούς τόνους. Η παραγωγή μεταξύ όλων των εσπεριδοειδών κατανέμεται ως εξής: πορτοκάλια 65%, λεμόνια 10%, γκρέιπ φρούτα 10%, μανταρίνια 12%, λοιπά είδη 3%. |
el |