Ιδρυματικό Αποθετήριο Τ.Ε.Ι. Πελοποννήσου

Σύγχρονες μέθοδοι και τεχνικές αμπελουργικής εκμετάλλευσης

Αποθετήριο DSpace/Manakin

Εμφάνιση απλής εγγραφής

dc.contributor.author Θεοδωρακοπούλου, Γεωργία el
dc.date.accessioned 2015-11-24T21:01:52Z
dc.date.available 2015-11-25T03:15:36Z
dc.date.issued 2015-11-24
dc.identifier.uri http://nestor.teipel.gr/xmlui/handle/123456789/14407
dc.title Σύγχρονες μέθοδοι και τεχνικές αμπελουργικής εκμετάλλευσης el
heal.type Προπτυχιακή/Διπλωματική εργασία el
heal.secondaryTitle el
heal.keyword Αμπελώνες el
heal.keyword Σταφύλια el
heal.keyword Κρασιά el
heal.contributorName el
heal.language gre el
heal.access free el
heal.accessText el
heal.license Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 3.0 Ελλάδα el
heal.fileFormat PDF *
heal.recordProvider ΤΕΙ Πελοποννησου el
heal.publicationDate 2010-01-01 el
heal.abstract Η ιστορία της αμπέλου αρχίζει το πρώτο μισό του καινοζωικού αιώνα, σύμφωνα πάντα με τους παλαιοντολόγους. Ο αιώνας αυτός διήρκησε 55 εκατομμύρια χρόνια οπότε μπορεί να σκεφτεί κανείς ότι η ιστορία της αμπέλου ξεπερνά αυτή του ανθρώπου, ο οποίος και εμφανίζεται στο δεύτερο μισό του καινοζωικού αιώνα.Δεν γνώριζα κανείς και δεν μπορεί να ισχυριστεί με βεβαιότητα ποιος είναι ο τόπος καταγωγής της αμπέλου. Μία παλαιότερη άποψη υποστήριζα ότι πρωτοεμφανίστηκε στη Δυτική Ασία. Υπήρχαν αμπέλια , πριν από την εποχή των Μεγάλων Παγετών, ακόμα και σπς σημερινές πολικές περιοχές. Μετά τους παγετώνες όμως η άμπελος περιορίστηκε σε περιοχές με πιο ευνοϊκό κλίμα όπως περιοχή του Καυκάσου και Μεσοποταμία .Η αμπελουργία φαίνεται πως ξεκίνησε από την Ανατολή το 5000 Π.Χ αλλά στην Ελλάδα εμφανίζεται το 4000 Π.Χ. Επίσης δεν είναι γνωστό πότε ο άνθρωπος έφτιαξε για πρώτη φορά κρασί. Έχει βρεθεί βέβαια σε πολύ παλιές γραφές οι απεικονίσεις ότι το κρασί συνοδεύει τον άνθρωπο από τότε που αυτός ζει νομαδικά και άρχισε να καλλιεργεί την γη.Επίσης έχει αναφερθεί ότι από τα προϊστορικά χρόνια και στο πρώτο βιβλίο Γένεσης στην Παλαιά Διαθήκη, η άμπελος αναφέρεται ως το πρώτο φυτό που φύτεψε ο Νώε μετά τον κατακλυσμό. Σύμφωνα με αυτήν την άποψη φαίνεται ότι το αμπέλι πρωτοφυτεύθηκε στην περιοχή της Εγγύς ανατολής και μετά η καλλιέργεια του συνεχίζεται στην Μ. Ασία, στην Ελλάδα και τελικά κατακλύζει τα παράλια της Μεσογείου.Η καλλιέργεια αμπελιού στην Ελλάδα ήρθε με την λατρεία του Διονύσου, του θεού του κρασιού και της ευτυχίας. Ο μύθος λέει ότι ο Διόνυσος ήταν γιος της Σέμελης, κόρης του Κρέμου βασιλιά των Θηβών και του Δία. Ο Δίας αγάπησε την Σέμελη, που ταυτίζεται με τη γη και τη γονιμοποίησε και από την ένωση αυτή γεννήθηκε ο θεός Διόνυσος, που θεωρείται από τους πιο ταξιδεμένους θεούς μέσα στο Ολύμπιο Δωδεκάθεο.Στην Ελλάδα το κρασί γίνεται γνωστό πρώτα στην Θράκη, τη Χίο, στην Μινωική Κρήτη και μετά μέσω των θαλάσσιων δρόμων περνά στα άλλα νησιά και στην ηπειρωτική χώρα. Η τεχνική της οινοποιίας βελτιώθηκε πολύ και κατέβαλε σημαντική θέση.Στα χριστιανικά χρόνια και την περίοδο που δίδασκε ο Ιησούς Χριστός χρησιμοποιούσε αρκετές φορές την άμπελο για να παρομοιάσει τον εαυτό του με αυτήν και τα κλαδιά με τους μαθητές του: " Εγώ ειμί η άμπελος....".Τελικά διαπιστώθηκε ότι το κρασί υπήρχε από την αρχαιότητα και είχε μια σημαντική θέση στην ζωή των ανθρώπων. Συνεχίζει μέχρι σήμερα να είναι μια κύρια ενασχόληση του ανθρώπου σε πολλές περιοχές της Ελλάδας. el
heal.advisorName Κάτσου, Πελαγία el
heal.committeeMemberName el
heal.academicPublisher ΤΕΙ Πελοποννήσου el
heal.numberOfPages 83 *


Αρχεία σε αυτό το τεκμήριο

Αυτό το τεκμήριο εμφανίζεται στην ακόλουθη συλλογή(ές)

Εμφάνιση απλής εγγραφής

Αναζήτηση Αποθετηρίου


Σύνθετη Αναζήτηση

Πλοήγηση

Ο Λογαριασμός μου

Στατιστικές