heal.abstract |
Η προσέγγιση της ασφάλειας με τη φιλοσοφία της νέας Ευρωπαϊκής Νομοθεσίας περί υγιεινής επιβάλλει μια ουσιαστικά επαναξιολόγηση ολόκληρης της διεργασίας παραγωγής λικέρ. Η εφαρμογή ενός ISO για τον έλεγχο παραγωγής των ποτών διασφαλίζει την ασφάλεια και την υγιεινή των προϊόντων προλαμβάνοντας την εμφάνιση των σχετικών κινδύνων. Το σύστημα ISO 22000 αποτελεί το πρώτο διεθνές Πρότυπο για τα Συστήματα Διαχείρισης της Ασφάλειας των Τροφίμων που αντικατέστησε το HACCP.Στην παρούσα εργασία γίνεται αναφορά στην εφαρμογή και διαδικασία του ISO. Αναλύουμε , επομένως τις συνιστώσες του ISO , συμπεριλαμβανομένου και των επτά αρχών που διέπουν το HACCP. Οι αρχές αυτές, βρίσκουν αποτελεσματική εφαρμογή στην αντιμετώπιση προβλημάτων σχετιζόμενων με την ποιότητα του προϊόντος, και ποιο συγκεκριμένα της διαύγειας και των οργανοληπτικών του χαρακτηριστικών. Επιπλέον , το νέο πρότυπο ISO απαιτεί την αναγνώριση όλων των πιθανών κινδύνων που αναμένεται να εμφανιστούν στο τρόφιμο συμπεριλαμβανομένων των κινδύνων που συνδέονται με το είδος των διεργασιών και των χρησιμοποιούμενων εγκαταστάσεων και εξοπλισμών.Ακόμα αναφέρεται η διαδικασία παραγωγής λικέρ, μια απλή περιγραφή τωνσταδίων που σχετίζονται με την παραγωγή του προϊόντος. Μέσο αυτού μπορούν να εντοπισθούν τα κρίσιμα σημεία ελέγχου (CCP) που θα πρέπει να λαμβάνονται υπ’ όψιν κατά την παραγωγή για την αντιμετώπιση κινδύνων που μπορεί να οφείλονται είτε σε χημικές επιμολύνσεις είτε σε μικροβιολογικούς κινδύνους. Επιπλέον, μέσω των CCP, μπορούν να ληφθούν προληπτικά μέτρα για την αποφυγή εμφάνισης των πιθανών κινδύνων.Τέλος, γίνεται καταγραφή των πλεονεκτημάτων και των μειονεκτημάτων ως προς την λειτουργικότητα και το βαθμό ασφαλείας των προϊόντων της ποτοποιίας Παναγιώτης Αθ. Κωστέας μετά την υλοποίηση του ISO και σύγκριση αυτών. |
el |