dc.contributor.author |
Κωστοπούλου, Θάλεια Μαρία |
el |
dc.date.accessioned |
2015-11-24T21:01:54Z |
|
dc.date.available |
2015-11-25T03:15:37Z |
|
dc.date.issued |
2015-11-24 |
|
dc.identifier.uri |
http://nestor.teipel.gr/xmlui/handle/123456789/14411 |
|
dc.title |
Ανίχνευση υπολειμμάτων στρεπτομυκίνης, τετρακυκλίνων και σουλφοναμίδων σε νωπό κρέας |
el |
heal.type |
Προπτυχιακή/Διπλωματική εργασία |
el |
heal.secondaryTitle |
|
el |
heal.keyword |
Κρέας |
el |
heal.contributorName |
|
el |
heal.language |
gre |
el |
heal.access |
free |
el |
heal.accessText |
|
el |
heal.license |
Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 3.0 Ελλάδα |
el |
heal.fileFormat |
PDF |
* |
heal.recordProvider |
ΤΕΙ Πελοποννησου |
el |
heal.publicationDate |
2010-01-01 |
el |
heal.abstract |
Η παρούσα εργασία αναφέρεται στην ανίχνευση υπολειμμάτων αντιβιοτικών και συγκεκριμένα στην ανίχνευση στρεπτομυκίνης, τετρακυκλινών και σουλφοναμιδών σε νωπό κρέας. Αρχικά επισημαίνεται η στενή σχέση του ανθρώπου με το κρέας και προσδιορίζονται οι προδιαγραφές που αυτό πρέπει να έχει ώστε να ανταποκρίνεται στις καταναλωτικές προσδοκίες.Στη συνέχεια αναλύονται οι λόγοι που επιβάλλουν την χρήση των αντιμικροβιακών παραγόντων οι οποίοι χρησιμοποιούνται είτε για θεραπευτικούς σκοπούς, είτε προληπτικά ως μέσα πρόληψης λοιμώξεων, είτε ως αυξητικοί παράγοντες. Ακόμη αναφέρονται τα θετικά και τα αρνητικά αποτελέσματα αυτών και γίνεται μία ταξινόμηση με κριτήριο την αντιμικροβιακή τους δράση. Παρουσιάζεται ο μηχανισμός δράσης των τετρακυκλινών, των σουλφοναμιδών και των αμινογλυκοσιδών. Παρακάτω επισημαίνονται οι επιπτώσεις των καταλοίπων κτηνιατρικών φαρμάκων στην ποιότητα και ασφάλεια του κρέατος.Η παρουσία αντιβιοτικών σε κάθε ιστό οριοθετείται από νομοθεσία, η οποία αναφέρεται στην παρούσα εργασία, και σύμφωνα με σχετικό κανονισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.) πρέπει να διασφαλίζεται το υψηλότερο επίπεδο προστασίας του καταναλωτή, των ζώων αλλά και του περιβάλλοντος.Ακόμη αναλύονται οι μέθοδοι ανίχνευσης αντιβιοτικών σε νωπό κρέας από διαπιστευμένα εργαστήρια και συγκεκριμένα η Δοκιμή Τρυβλίων Petri και η Ραδιοανοσολογική Μέθοδος CHARM Π. Τέλος, παρατίθενται τα αποτελέσματα των παραπάνω μεθόδων όταν εφαρμόστηκαν στο Εργαστήριο Ελέγχου Καταλοίπων Τροφίμων Ζωικής Προέλευσης στο Ινστιτούτο Υγιεινής Τροφίμων Αθηνών και ορίζονται οι προϋποθέσεις εφαρμογής τους. |
el |
heal.advisorName |
Παπαδέλλη,Μαρίνα |
el |
heal.committeeMemberName |
|
el |
heal.academicPublisher |
ΤΕΙ Πελοποννήσου |
el |
heal.numberOfPages |
45 |
* |