heal.abstract |
Ο καφές εξαπλώθηκε σε όλη την Ευρώπη, από την Αφρική. Η σύσταση του εξαρτάται από την ποικιλία, την περιοχή προέλευσης και τις κλιματολογικές συνθήκες (Belitz & Grosch, 1999). Δύο είναι οι κύριες ποικιλίες καφέ που κατακλύζουν την παγκόσμια αγορά, η Arabica και η Robusta.Το βασικότερο συστατικό του καφέ είναι η καφεΐνη. Η καφεΐνη, η θεοβρωμίνη και η θεοφυλλίνη είναι τα τρία κυριότερα συστατικά του καφέ και ονομάζονται μεθυλοξανθίνες.Η περιεκτικότητα της καφεΐνης στους κόκκους καφέ της ποικιλίας Arabica είναι 0.8-2.5% ενώ της ποικιλίας Robusta το ποσοστό μπορεί να φτάσει μέχρι και 4%(Lee, 1975).Η καφεΐνη έχει αντιοξειδωτική ικανότητα και ραδιοπροστατευτική επίδραση στους ιστούς (Lee et al.,2000). Αντίθετα με το χλωρογενικό οξύ, η καφεΐνη ταχύτατα και αποτελεσματικά απορροφάτε από τον ανθρώπινο οργανισμό και μεταβολίζεται στο ήπαρ (Crews et al.,2001), και παράγονται διμεθυλοξανθίνες και μεθυλουρικό οξύ, τα οποία θεωρούνται αντιοξειδωτικά (Lee et al.,2000; Crews et al.,2001).Μέχρι τα τέλη του 19011 αιώνα όλες αυτές οι μεθυλοξανθίνες είχαν συντεθεί εργαστηριακά. Η φυσική και η συνθετική καφεΐνη έχουν πολλές χρήσεις αφού χρησιμοποιούνται ως γευστικοί παράγοντες στα τρόφιμα και τα ποτά, για την Παρασκευή φαρμακευτικών προϊόντων αλλά και ως ναρκωτικές ουσίες (Macrae et al., 1993). |
el |