heal.abstract |
Τις τελευταίες τέσσερις δεκαετίες, το αγροτικό περιβάλλον της Ευρώπης έχει σαφέστατα δείγματα υποβάθμισης, γεγονός που οφείλεται κατά κύριο λόγο στην εντατικοποίηση της γεωργίας. Οι σύγχρονες γεωργικές πρακτικές έχουν οδηγήσει σε εγκατάλειψη των παραδοσιακών μορφών ήπιας καλλιέργειας και σε εκμηχάνιση των γεωργικών εκμεταλλεύσεων με παράλληλη χρήση μεγάλων ποσοτήτων φυτοφαρμάκων και λιπασμάτων. Οι αλλαγές αυτές οφείλονται στην εφαρμογή της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, που στην αρχική της μορφή της ενθάρρυνε την εντατικοποίηση της παραγωγής, μέσω των χορηγούμενων επιδοτήσεων στους παραγωγούς και στους μεταποιητές γεωργικών προϊόντων.Οι δυσμενείς επιπτώσεις της Κ.Α.Π. στο περιβάλλον ήταν ένας από τους λόγους που επηρέασαν τη μετέπειτα πορεία της και οδήγησαν σε σταδιακές αναθεωρήσεις της και σε στροφή της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς μια αειφορική γεωργία, τόσο για τη βελτίωση της ποιότητας των τροφίμων, όσο και για την προστασία του αγροτικού περιβάλλοντος.Η Κοινή Αγροτική Πολιτική (Κ.Α.Π.) αποτελεί την ενοποιημένη αγροτική πολιτική των κρατών - μελών της ΕΕ. Αποτελείται από ένα σύνολο νόμων και κανονισμών σχετικών με την γεωργία, την κτηνοτροφία και την διακίνηση αγροτικών προϊόντων και η εφαρμογή αυτή έχει επιπτώσεις στη σταθερότητα των τιμών, στην ποιότητα των προϊόντων, στην επιλογή προϊόντων, στη χρήση του εδάφους και στην απασχόληση στη γεωργία.Η κατανόηση της Κ.Α.Π. αποτελεί σημαντικό μέρος για την κατανόηση της πολιτικής της Ε.Ε. αφού αποτελεί μια από τις κυριότερες πολιτικές που ακολουθεί η Ε.Ε. καλύπτοντας σήμερα περίπου το 50% του προϋπολογισμού της Ε.Ε. και έχει σημαντικές επιπτώσεις στη ζωή όλων των πολιτών της ΕΕ. Λόγω ακριβώς της μεγάλης σημασίας της, η Κ.Α.Π. αποτέλεσε κατά καιρούς αντικείμενο μεγάλης διαμάχης και δέχθηκε πιέσεις από διάφορες πηγές οι οποίες οδήγησαν σε σημαντικές αλλαγές - μεταρρυθμίσεις της κατά τη διάρκεια του χρόνου.Στο πλαίσιο αυτής της εργασίας θα αναλυθούν τα κυριότερα στοιχεία της Κ.Α.Π. και της εφαρμοζόμενης πολιτικής για το ελαιόλαδο όπως επίσης θα αναλυθεί η γενικότερη κατάσταση του τομέα του ελαιολάδου στη χώρα. Συγκεκριμένα, στο πρώτο κεφάλαιο παρουσιάζεται η ιστορική πορεία του ελαιολάδου και η σημασία του στη διατροφή.Στο δεύτερο κεφάλαιο, αναλύεται η παραγωγή, κατανάλωση και το εμπόριο ελαιολάδου στην Ελλάδα. Αναλύεται η έκταση ελαιώνων, η παραγωγή ελαιολάδου, οι κατηγορίες ελαιολάδου.Στο τρίτο κεφάλαιο παρουσιάζεται το αντικείμενο και οι σκοποί της έρευνας ενώ στο τέταρτο κεφάλαιο, αναλύεται η Κοινή Αγροτική Πολιτική (Κ.Α.Π.) με την πορεία που ακολούθησε μέχρι σήμερα όπως επίσης αξιολογούνται οι αλλαγές και μεταρρυθμίσεις που πραγματοποιήθηκαν κατά το χρονικό αυτό διάστημα.Στο πέμπτο κεφάλαιο, παρουσιάζεται η Κοινή Οργάνωση Αγοράς (Κ.Ο.Α.) του ελαιολάδου όπως αυτή έχει διαμορφωθεί αναφορικά με τις τιμές εμπορίας του ελαιολάδου, το ρόλο των παραγωγών και γενικά της αλυσίδας που ακολουθείται στην διάθεση του ελαιολάδου. Επίσης, αναλύεται η θέση της Κ.Ο.Α. του ελαιολάδου στην Κ.Α.Π. και οι προοπτικές που διαμορφώνονται για το ελαιόλαδο. Τέλος, παρουσιάζονται τα μέτρα στήριξης που διαμορφώθηκαν με τη νέα Κ.Α.Π. καθώς και τις προτάσεις που κατατίθενται από την ελληνική πλευρά. |
el |