heal.abstract |
Οι μυκοτοξίνες, όπως λέει και το όνομά τους, είναι τοξικά προϊόντα μυκητών (μούχλας) που αναπτύσσονται στα τρόφιμα. Από αυτές οι πιο γνωστές είναι οι αφλατοξίνες, οι ωχρατοξίνες κ.ά. Η αφλατοξίνη, Β 1(ΑΦΒ 1) είναι από τα πιο ισχυρά καρκινογόνα που υπάρχουν στη φύση. Η ΑΦΒ 1 μεταβολίζεται μέσα στον οργανισμό των ζώων και του ανθρώπου σε αφλατοξίνη Μ 1 (ΑΦΜ 1), η οποία απομακρύνεται με το γάλα. Τόσο η Αφβ 1 όσο και Αφμ 1 είναι γονιδιοτοξικές. Η ωχρατοξίνη έχει συσχετιστεί με νεφροπάθειες.Για να γίνει βιοσύνθεση στο αρχικό προϊον, όπως π.χ. καλλιέργειες δημητριακών θα· πρέπει να ισχύουν πολλοί παράγοντες αυτόχρονα:
1. Περιβαλλοντικοί παράγοντες (θερμοκρασία, υγρασία).2. Η φύση του υποστρώματος του τροφίμου.
3. Ο μύκητας, να είναι ικανός να βιοσυνθέσει μυκοτοξίνες.4. Σημαντικοί είναι και οι μηχανισμοί αντίστασης που εμφανίζουν τα φυτά ύστερα από μία προσβολή από μύκητες.Επομένως μόνο κάτω από ένα συνδυασμό των πλέον ευνοϊκών συνθηκών είναι δυνατόν να γίνει βιοσύνθεση μυκοτοξινών και αυτό σημαίνει ότι το φαινόμενο μπορεί να ποικίλει από χώρα σε χώρα. Επίσης ποικίλει ανάλογα με την εποχή και τις κλιματολογικές συνθήκες μιας χώρας.Ο σκοπός αυτή της εργασίας είναι να μελετίσουμε την ανάπτυξη και την παραγωγή Αφλατοξινών και Ωχρατοξίνης Α από τους μύκητες Α. βανιιχ και Α. οα^οηαΓΪΜ σε σιτάρι και ρύζι εμπορίου ,καθώς και την ανάπτυξη και την παραγωγή Ωχρατοξίνης Α σε συνθετικό υπόστρωμα σταφυλιού από τον μύκητα Α. ΟαϊΒοηαν 'ιιΐϋ. |
el |