Ιδρυματικό Αποθετήριο Τ.Ε.Ι. Πελοποννήσου

Χρήσεις, επεξεργασία, παράγωγα και ευεργετικές ιδιότητες του σουσαμιού

DSpace/Manakin Repository

Show simple item record

dc.contributor.author Χρυσοπούλου, Δήμα Νικολέττα el
dc.date.accessioned 2015-11-24T21:02:02Z
dc.date.available 2015-11-25T03:15:47Z
dc.date.issued 2015-11-24
dc.identifier.uri http://nestor.teipel.gr/xmlui/handle/123456789/14427
dc.title Χρήσεις, επεξεργασία, παράγωγα και ευεργετικές ιδιότητες του σουσαμιού el
heal.type Προπτυχιακή/Διπλωματική εργασία el
heal.secondaryTitle el
heal.keyword el
heal.contributorName el
heal.language gre el
heal.access free el
heal.accessText el
heal.license Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 3.0 Ελλάδα el
heal.fileFormat PDF *
heal.recordProvider ΤΕΙ Πελοποννησου el
heal.publicationDate 2010-01-01 el
heal.abstract Το σουσάμι (Sesamum indicum) είναι ένα ανθοφόρο φυτό του γένους σουσαμιού και το βοτανολογικό του όνομα είναι Σήσαμον το Ινδικόν. Πολυάριθμα άγρια συγγενικά είδη εμφανίζονται σε Αφρική και Ινδία. Καλλιεργείται για τους σπόρους του, τα βρώσιμα μέρη, τα οποία μεγαλώνουν μαζί με τους λοβούς. Τα λουλούδια του σουσαμιού είναι κίτρινα, αν και μπορεί να διαφέρουν στο χρώμα με κάποια που είναι μπλε ή μοβ.Σύμφωνα με τον ασσυριακό μύθο, όταν οι θεοί συναντήθηκαν για να δημιουργήσουν τον κόσμο, ήπιαν κρασί φτιαγμένο από σουσάμι. Σε ινδουιστικούς μύθους και δοξασίες, λένε ότι το σουσάμι είναι σύμβολο αθανασίας και το ευοίωνο πετρέλαιο χρησιμοποιείται σε ινδουιστικές τελετές και προσευχές. Το σησαμέλαιο χρησιμοποιείται για να κατευνάσουν την κακή βουλή του Κύριου Shani (Κρόνος). Στην παράδοση των Ταμίλ στο λουτρό προσθέτουν σησαμέλαιο και είναι υποχρεωτικό τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα, την Τετάρτη και το Σάββατο για τους άνδρες και την Παρασκευή για τις γυναίκες. Γνωστή είναι η φράση ΣΟΥΣΑΜΙ ΑΝΟΙΞΕ από το Arabian Nights. Η κάψουλα σπόρος του σουσαμιού ανοίγει για να λυθεί ο σπόρος σαν χρυσάφι, το χρυσάφι, ο θησαυρός αυτός συμβολίζει τις ευεργετικές ιδιότητες του σουσαμιού για την υγεία του ανθρώπου που φυλάχθηκαν στην παράδοση των αρχαίων πολιτισμών. Αυτή η φράση προέρχεται και από τις κινήσεις που κάνει η κάψουλα για να ανοίξει. Κάθε κάψουλα περιέχει 70-100 σπόρους. Οι σπόροι, ανάλογα με την ποικιλία που προέρχονται, διαφέρουν στο χρώμα, το μέγεθος και την υφή του φλοιού του σπόρου. Το χρώμα διαφοροποιείται από τελείως λευκό σε καστανό, καστανοκίτρινο, γκρίζο, ιώδες και μαύρο. Ο φλοιός του σπόρου μπορεί να είναι ομαλός ή και ανώμαλος.Επιγραφές που φυλάσσονται στο Βρετανικό Μουσείο, αναφέρουν ότι οι Ασσυριακοί θεοί έπιναν κρασί από σουσάμι πριν ορμήσουν στη μάχη. Το σουσάμι ήταν τόσο πολύτιμο, ώστε οι αρχαίοι Ασσύριοι διαπραγματεύονταν τα δάνεια τους με ασήμι ή σησαμόσπορο. Ο Ηρόδοτος αναφέρει ότι και οι Βαβυλώνιοι γνώριζαν την καλλιέργεια του σησαμιού (1750 π.Χ.) καθώς και το παστέλι. Σουσάμι έχει βρεθεί και στον τάφο του Τουταγχαμών (14ος αιώνας π.Χ.) και στο ακρωτήρι της Θήρας. Οι Πέρσες χρησιμοποιούσαν το σουσάμι και τα προϊόντα του για τροφή, μασάζ, σε γιατροσόφια και σε καλλυντικά. Στην αρχαία Ελλάδα το σουσάμι χρησιμοποιείται ως τροφή αλλά και για την παραγωγή φαρμάκων. Ο Ιπποκράτης εξαιρεί την υψηλή διαιτητική αξία ενώ ο Γαληνός το χρησιμοποιεί ως φάρμακο εναντίον της διακοπής των γυναικών που θηλάζουν. Ως τροφή, το σουσάμι ήταν πολύ διαδεδομένο και στην αρχαία κουζίνα. Η σησαμίς, ένα μείγμα σουσαμιού και μελιού προσφερόταν στους γάμους, ενώ το κνήκον παρασκευαζόταν από αλευρωμένο γάλα και γαρνίρονταν με μέλι και σουσάμι.Το σουσάμι καλλιεργείται σε πολλά μέρη του κόσμου σε πάνω από 5 εκατομμύρια στρέμματα. Οι μεγαλύτεροι παραγωγοί σουσαμιού το 2007 ήταν η Ινδία, η Κίνα, η Μιανμάρ, το Σουδάν, η Αιθιοπία, η Ουγκάντα και η Νιγηρία. Εβδομήντα τοις εκατό των καλλιεργειών του σουσαμιού σε ολόκληρο τον κόσμο καλλιεργείται στην Ασία, με την Αφρική να φτάνει το 26%. Στην Ελλάδα η καλλιέργειά του είναι λιγότερο εκτεταμένη σε σχέση με άλλα ελαιούχα φυτά. Περιορίζεται κυρίως στη Μακεδονία και στη Θράκη και λιγότερο στη Θεσσαλία και σε ορισμένες άλλες περιοχές. Την τελευταία τριακονταετία περιορίστηκε σημαντικά. Έτσι, συχνά γίνονται εισαγωγές για να παρασκευαστούν προϊόντα τα οποία εξάγονται όπως χαλβάς, παστέλι, ταχίνι.Τι είναι όμως αυτό που κάνει το σουσάμι και τα προϊόντα του μοναδικά, ώστε όλοι οι αρχαίοι πολιτισμοί να τα υμνούν; Γιατί το ταχίνι, που είναι αλεσμένο σουσάμι, θεωρείται από τους αρχαίους Έλληνες παραδοσιακή υγιεινή τροφή; Γιατί ο χαλβάς αποτελεί ιδανική τροφή κατά την περίοδο των νηστειών, όταν ο οργανισμός του ανθρώπου αποτοξινώνεται και απαιτεί αγνές τροφές, υψηλής ενέργειας και μεγάλης διατροφικής αξίας; Γιατί το σησαμέλαιο αποτελεί μία από τις πλουσιότερες σε αντιοξειδωτικές ουσίες διατροφικές πηγές;Τα παραπάνω ερωτήματα έρχεται να απαντήσει η επιστήμη των τροφίμων. Τόσο το σουσάμι, όσο και τα προϊόντα του, είναι τρόφιμα υψηλής πρωτεϊνικής αξίας, ιδιαίτερα πλούσια σε ορισμένα αμινοξέα στα οποία άλλες φυτικές τροφές υστερούν. Συνδυασμός οσπρίων με ταχίνι αυξάνει την αξία της συνολικής πρωτεΐνης. Το λάδι του σουσαμιού είναι ιδιαίτερα πλούσιο σε ακόρεστα λιπαρά οξέα τα οποία βοηθούν στην μείωση της χοληστερόλης. Ταυτόχρονα, το σουσάμι είναι πλούσιο σε ασβέστιο, σίδηρο, φώσφορο, κάλιο, μαγνήσιο, ψευδάργυρο και σελήνιο, στοιχεία απαραίτητα για την καλή υγεία του ανθρώπινου οργανισμού. el
heal.advisorName Φαρμάκης, Λάμπρος el
heal.committeeMemberName el
heal.academicPublisher ΤΕΙ Πελοποννήσου el
heal.numberOfPages 84 *


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Search DSpace


Advanced Search

Browse

My Account

Statistics