heal.abstract |
Το ξίδι είναι το τελικό προϊόν της οξείδωσης της αιθανόλης από εξειδικευμένα ακετοβακτήρια προς την παραγωγή οξικού οξέος και νερού. Η συγκέντρωση του οξικού οξέος ποικίλει από 4% έως 8% για τα επιτραπέζια ξίδια και 18% για τα ξίδια που χρησιμοποιούνται στην διατήρηση των τροφίμων. Το ξίδι έχει ανακαλυφθεί εδώ και 10.000 έτη και παρασκευάζεται με τρεις διαφορετικούς τρόπους, την μέθοδο της Ορλεάνης, την Γερμανική μέθοδο και την «γενεσιουργό» μέθοδο. Η μέθοδος που συνηθίζεται να χρησιμοποιείται από την βιομηχανία οξοποιίας είναι η Γερμανική μέθοδος.Υπάρχουν διάφοροι τύποι ξιδιού, μερικοί από αυτούς είναι το βαλσάμικο ξίδι, το ξίδι από ρύζι, το ξίδι από κρασί, το ξίδι βύνης αλλά και το απεσταγμένο άσπρο ξίδι. Οι χρήσεις που βρίσκει το ξίδι είναι πάρα πολλές, ως απαραίτητο διατροφικό στοιχείο, ως απολυμαντικό, ως ζιζανιοκτόνο αλλά βρίσκει πολλές εφαρμογές και στον τομέα της υγείας.
Η οικονομική σημασία του είναι πολύ μεγάλη και ιδιαίτερα για την χώρα μας. Η Ελλάδα βρίσκεται στην λίστα με τις δέκα χώρες που καταλαμβάνουν μεγάλο μερίδιο στην εξαγωγή ξιδιού παγκοσμίως για το έτος 2009. Η συνολική εξαγωγή ξιδιού το 2009 άγγιξε τα 483 εκατομμύρια δολάρια.Στην Ελλάδα δραστηριοποιούνται αρκετές βιομηχανίες παραγωγής ξιδιού με παρουσία στην εγχώρια και στην παγκόσμια αγορά. Η σημαντικότερη βιομηχανία παραγωγής όξους είναι η ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ Κ.Χ. ABET, η εταιρεία ιδρύθηκε το 1938 στην Καλαμάτα. Τα προϊόντα που παράγει είναι κυρίως διάφοροι τύποι ξιδιού, μουστάρδες και αποξηραμένα φρούτα. Η εταιρία ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ Κ.Χ. ABET παράγει ξίδι από Κορινθιακή σταφίδα ακλουθώντας την Γ ερμανική μέθοδο παραγωγής. Ταυτόχρονα η ίδια η εταιρίας διαθέτει σύγχρονη μονάδα εμφιάλωσης και συσκευασίας του προϊόντος. |
el |