Ιδρυματικό Αποθετήριο Τ.Ε.Ι. Πελοποννήσου

Μηχανολογικός εξοπλισμός ξηραντηρίου δημητριακών: μελέτη περίπτωσης ξηραντηρίου Ε.Α.Σ. Μεσσηνίας, περιοχή Μελιγαλά

DSpace/Manakin Repository

Show simple item record

dc.contributor.author Βουκάκη, Ευγενία el
dc.date.accessioned 2015-11-24T21:02:08Z
dc.date.available 2015-11-25T03:15:50Z
dc.date.issued 2015-11-24
dc.identifier.uri http://nestor.teipel.gr/xmlui/handle/123456789/14435
dc.title Μηχανολογικός εξοπλισμός ξηραντηρίου δημητριακών: μελέτη περίπτωσης ξηραντηρίου Ε.Α.Σ. Μεσσηνίας, περιοχή Μελιγαλά el
heal.type Προπτυχιακή/Διπλωματική εργασία el
heal.secondaryTitle el
heal.keyword Δημητριακά el
heal.keyword Συντήρηση el
heal.contributorName el
heal.language gre el
heal.access free el
heal.accessText el
heal.license Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 3.0 Ελλάδα el
heal.fileFormat PDF *
heal.recordProvider ΤΕΙ Πελοποννησου el
heal.publicationDate 2011-01-01 el
heal.abstract Η καλλιέργεια των δημητριακών αποτελεί τον πυρήνα της αγροτικής παραγωγής των περισσοτέρων χωρών. Από τα δημητριακά παράγονται τα περισσότερα διατροφικά είδη όπως το ψωμί αλλά και ζωοτροφές. Η συμβολή τους στην παγκόσμια οικονομία είναι άκρως σημαντική, καθώς η παραγωγή την περίοδο 2009-2010 άγγιξε τους 1,774 δις τόνους. Τα δημητριακά κατά την συγκομιδή τους παρουσιάζουν υψηλά ποσοστά υγρασίας που φτάνουν το 24%. Η υγρασία των δημητριακών ενισχύει την ανάπτυξη των μικροοργανισμών, το «ανάμα», την παρουσία εντόμων και τις χημικές μεταβολές του προϊόντος. Για την αποφυγή των παραπάνω ανεπιθύμητων καταστάσεων οδηγηθήκαμε στην ανάγκη να περιορίσουμε το ποσοστό υγρασίας των δημητριακών στο 14%, με την μέθοδο της ξήρανσης. Η ξήρανση μαζί με την κονσερβοποίηση και την κατάψυξη αποτελούν τις βασικές μεθόδους συντήρησης των γεωργικών προϊόντων. Η μέθοδος της ξήρανσης πλεονεκτεί έναντι των δύο άλλων μεθόδων στο ότι το βάρος του τελικού προϊόντος μειώνεται και στο ότι οι αναγκαίοι αποθηκευτικοί χώροι είναι απλές κατασκευές. Με την ξήρανση των δημητριακών στοχεύουμε στην παρεμπόδιση της βλάστησης των σπόρων, στην διατήρηση της ποιότητας των προϊόντων και στην μη ανάπτυξη των μικροοργανισμών. Η μέθοδος αυτή είναι σχετικά απλή μπορεί να πραγματοποιηθεί είτε με φυσική ξήρανση είτε με τεχνητή ξήρανση των δημητριακών. Καθώς όμως στις μέρες μας η τεχνολογία έχει αυτοματοποιηθεί και απαιτούνται μικροί χρόνοι για την ξήρανση επιλέγεται η τεχνητή ξήρανση με την βοήθεια μονάδων ξήρανσης που περιλαμβάνουν στατικά ξηραντήρια ή ξηραντήρια συνεχούς ροής. Η παρούσα μελέτη πραγματοποιήθηκε για την μονάδα ξήρανσης της Ε.Α.Σ Μεσσηνίας η οποία βρίσκεται στο Μελιγαλά. Η μονάδα είναι σχετικά μικρής δυναμικότητας (4.000 τόνοι) σε σχέση με άλλες εγκαταστάσεις που βρίσκονται στην Ελλάδα, όπως για παράδειγμα στη Θεσσαλία. Εξυπηρετεί τις ανάγκες των μελών της ένωσης και ταυτόχρονα διαθέτει ειδικές εγκαταστάσεις για την παραγωγή και συσκευασία ζωοτροφών. Το ξηραντήριο δημητριακών του Μελιγαλά χρησιμοποιεί ως πηγή ενέργειας καύσιμο πετρέλαιο ελαφρού τύπου ενώ ο τύπος του είναι ξηραντήριο εγκάρσιας ροής με κεντρική στήλη. el
heal.advisorName Κουτρουμπής, Φώτιος el
heal.committeeMemberName el
heal.academicPublisher ΤΕΙ Πελοποννήσου el
heal.numberOfPages 74 *


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Search DSpace


Advanced Search

Browse

My Account

Statistics