Ιδρυματικό Αποθετήριο Τ.Ε.Ι. Πελοποννήσου

Γραμμή επεξεργασίας και τυποποίησης κορινθιακής σταφίδας Ε.Α.Σ. Μεσσηνίας

Αποθετήριο DSpace/Manakin

Εμφάνιση απλής εγγραφής

dc.contributor.author Ίτσκου, Ιορδάνα el
dc.date.accessioned 2015-11-24T21:02:09Z
dc.date.available 2015-11-25T03:15:50Z
dc.date.issued 2015-11-24
dc.identifier.uri http://nestor.teipel.gr/xmlui/handle/123456789/14436
dc.title Γραμμή επεξεργασίας και τυποποίησης κορινθιακής σταφίδας Ε.Α.Σ. Μεσσηνίας el
heal.type Προπτυχιακή/Διπλωματική εργασία el
heal.secondaryTitle el
heal.keyword Σταφίδες el
heal.keyword Ποιότητα el
heal.keyword Αμπελοκαλλιέργεια el
heal.keyword Εμπορία el
heal.keyword Μεσσηνία el
heal.contributorName el
heal.language gre el
heal.access free el
heal.accessText el
heal.license Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 3.0 Ελλάδα el
heal.fileFormat PDF *
heal.recordProvider ΤΕΙ Πελοποννησου el
heal.publicationDate 2011-01-01 el
heal.abstract Η Κορινθιακή σταφίδα είναι μια ποικιλία σταφίδας που σε παγκόσμιο επίπεδο ευδοκιμεί και στη χώρα μας, στην οποία κατέχει την τρίτη θέση από πλευράς καλλιεργήσιμων εκτάσεων μετά τις ποικιλίες που προορίζονται για οινοποίηση και τη Σουλτανίνα. Η καλλιέργεια της στην Ελλάδα εντοπίζεται κυρίως στην Πελοπόννησο με μεγαλύτερα κέντρα παραγωγής τους νομούς Αχαΐας, Μεσσηνίας, Ηλείας και Κορινθίας, ενώ επίσης καλλιεργείται και στα Ιόνια νησιά. Η Κορινθιακή σταφίδα διατίθεται ως νωπό προϊόν και ως οίνος (το γλεύκος της συμμετέχει σε ποσοστό 49% στην παρασκευή της παγκόσμιας φήμης επιδορπίου οίνου μαυροδάφνη). Το μεγαλύτερο όμως μέρος της παραγωγής ξεραίνεται και γίνετε η γνωστή μαύρη Κορινθιακή σταφίδα που εξάγεται σε μεγάλες ποσότητες σε χώρες όλου του κόσμου αποφέροντας κέρδη στους παραγωγούς. Η συγκεκριμένη μελέτη έχει ως σκοπό να παρουσιάσει μέσα από βιβλιογραφική αναζήτηση όλη την ιστορία του τόσο σημαντικού αγροτικού προϊόντος, ξεκινώντας από το 1° κεφάλαιο με ιστορικά στοιχεία της Κορινθιακής σταφίδας όπως και την γνωστή σταφιδική κρίση του παρελθόντος. Αναλύονται οι ποικιλίες της σταφίδας, οι εξαγωγές της, η ποιότητα και η διατροφική αξία της τονίζοντας πως η σταφίδα είναι ιδιαίτερα θρεπτική φυτική τροφή. Με την παρούσα εργασία δίνεται η ευκαιρία ανάλυσης στο 2° κεφάλαιο, διεργασιών του αμπελιού και της σταφίδας στον αγρό όπως την ωρίμανση, τον τρύγο, την ξήρανση και την διαλογή, με αποτέλεσμα να εισέλθει στο σταφιδοεργοστάσιο. Το σταφιδοεργοστάσιο αναλύεται στο 3° κεφάλαιο, όπου η σταφίδα εισέρχεται εκεί για περαιτέρω επεξεργασία, αναλύονται όλα τα μηχανήματα της γραμμής παραγωγής της Κορινθιακής σταφίδας στην Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Μεσσηνίας με τις σύγχρονες εγκαταστάσεις της. Τελειώνοντας, στο 4° κεφάλαιο η εργασία δίνει μεγάλη έμφαση και στον κλάδο της συσκευασίας και της εμπορίας του προϊόντος που φθίνει ολοένα και περισσότερο χρόνο με το χρόνο δίνοντας κάποιες προοπτικές και προτάσεις για την συνέχιση της αμπελοκαλλιέργειας. el
heal.advisorName Κουτρουμπής, Φώτιος el
heal.committeeMemberName el
heal.academicPublisher ΤΕΙ Πελοποννήσου el
heal.numberOfPages 76 *


Αρχεία σε αυτό το τεκμήριο

Αυτό το τεκμήριο εμφανίζεται στην ακόλουθη συλλογή(ές)

Εμφάνιση απλής εγγραφής

Αναζήτηση Αποθετηρίου


Σύνθετη Αναζήτηση

Πλοήγηση

Ο Λογαριασμός μου

Στατιστικές