heal.abstract |
Ανεξάρτητα από την προέλευση και τον τρόπο διάδοσης της ελιάς, είναι γεγονός ότι η καλλιέργειά της εξαπλώθηκε σε μεγάλη έκταση στην ευρωπαϊκή ήπειρο και αυτός ίσως είναι ο λόγος της γνωστής ονομασίας ελιά η Ευρωπαϊκή. Ειδικότερα για τη λεκάνη της Μεσογείου η ελιά αποτελεί τη βασικότερη καλλιέργεια από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα. Το ελαιόλαδο και η ελιά, βασικά προϊόντα της διατροφής του αγροτικού πληθυσμού με υψηλή διατροφική αξία, παραμένουν σημαντική οικονομική δραστηριότητα για τον πληθυσμό της περιφέρειας. Μέσω της διαδικασίας επεξεργασίας του ελαιοκάρπου με άλμη επιτυγχάνεται η εκχύλιση της πικρής ουσίας ελευρωπαίνης και η βελτίωση των οργανοληπτικών χαρακτηριστικών για την παραγωγή ενός τελικού προϊόντος κατάλληλου για βρώση. Αντικείμενο μελέτης της εργασίας αυτής αποτελεί η μέθοδος επεξεργασίας που ακολουθείται σε οικιακή κλίμακα απο ιδιώτες παραγωγούς, αλλά και από μεταποιητές της επιτραπέζιας ελιάς «φυσικώς ώριμη Καλαμών», στην ευρύτερη περιοχή της Καλαμάτας. Για το σκοπό αυτό δημιουργήθηκαν ερωτηματολόγια, αποτελούμενα από 27 ερωτήσεις, τα οποία και μοιράσθηκαν σε κατοίκους της ευρύτερης περιοχής της Καλαμάτας αλλά και σε επιχειρήσεις μεταποίησης επιτραπέζιας ελιάς. Μέσω της διαδικασίας συμπλήρωσης των ερωτηματολογίων από τους ιδιώτες παραγωγούς διαπιστώθηκε ότι η επεξεργασία της επιτραπέζιας ελιάς αποτελεί παράδοση που περνάει από γενιά σε γενιά και ότι είναι ένα έδεσμα που περιλαμβάνεται στο καθημερινό διαιτολόγιό τους. Από την άλλη μεριά οι μεταποιητές έχουν εξελίξει τις παραδοσιακές μεθόδους επεξεργασίας ελιών με αποτέλεσμα να παράγεται ένα τελικό προϊόν σταθερής ποιότητας, διατηρώντας όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά που το κάνουν ξεχωρίζει στην παγκόσμια αγορά. |
el |