heal.abstract |
Είναι γεγονός ότι η ραγδαία ανάπτυξη της γεωργίας βασίζεται σε υπερβολική χρήση χημικών λιπασμάτων και φυτοπροστατευτικών προϊόντων όπως των μυκητοκτόνων, εντομοκτόνων και ζιζανιοκτόνων. Όποιος και αν ήταν ο σκοπός αυτής της χρήσης σε πολλές περιπτώσεις η κατάσταση που δημιουργήθηκε οδήγησε στην συσσώρευση υπολειμμάτων και στην ρύπανση των αγροτικών και μη οικοσυστημάτων, κατά συνέπεια στην υποβάθμιση της ποιότητας των παραγόμενων γεωργικών προϊόντων και είχε θέσει σε κίνδυνο την υγεία του ανθρώπου. Διότι όταν μια χημική ουσία που συνιστά το φυτοφάρμακο, είναι σταθερή και δεν διασπάται, είτε μέσα στο σώμα των οργανισμών με δράση ενζύμων και καταλυτών, είτε έξω από αυτό με τη δράση του ηλιακού φωτός ή άλλων χημικών ουσιών ή μικροοργανισμών, αποθηκεύεται στους ιστούς μέσου της τροφικής αλυσίδας για μεγάλο χρονικό διάστημα. Μια από τις σπουδαιότερες καλλιέργειες του ελληνικού γεωργικού τομέα είναι η ελαιοκαλλιέργεια, ειδικά στην Πελοπόννησο και τη Κρήτη που αποτελούν τις δύο κυριότερες περιοχές παραγωγής ελαιολάδου. Ένα πολύ σοβαρό θέμα το οποίο προκαλεί έντονο προβληματισμό τόσο στην Ελλάδα και στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όσο και στους καταναλωτές είναι τα υπολείμματα φυτοφαρμάκων στο λάδι διότι τα φυτοφάρμακα (ή προϊόντα φυτοπροστασίας ή γεωργικά παρασιτοκτόνα) όπως αποδεικνύεται προκαλούν οξεία η χρόνια τοξικότητα. Για τους λόγους που αναφέρθηκαν παραπάνω καθιερώθηκαν οι βιολογικές καλλιέργειες με την παραγωγή προϊόντων στα οποία δεν χρησιμοποιούνται χημικά λιπάσματα, αλλά οργανικές ουσίες, μειώθηκε κατά μεγάλο ποσοστό η χρήση φυτοφαρμάκων και προτείνεται η χρήση άλλων μέσων καταπολέμησης των εχθρών και ασθενειών των φυτών φιλικών προς το περιβάλλον. Λαμβάνοντας υπόψη την ιδιαίτερη σημαντικότητα των προϊόντων της Ελιάς για την χώρα μας και παγκοσμίως, επιχειρήσαμε να μελετήσουμε την επίδραση των εφαρμοσμένων φυτοπροστατευτικών προϊόντων για την αντιμετώπιση ασθενειών και εχθρών της Ελιάς στην ποιότητα του ελαιόλαδου. Στο πρώτο κεφάλαιο αναφέρονται τα μορφολογικά χαρακτηριστικά του φυτού, καθώς και οι ποικιλίες της ελιάς. Στο κεφάλαιο 2 αναφέρονται οι παράγοντες που επηρεάζουν την ανάπτυξη, φυσιολογία, παραγωγή και ποιότητα του λαδιού. Περιγράφονται οι σημαντικότεροι εχθροί και ασθένειες της Ελιάς. Επίσης αναφέρονται οι επιδράσεις της άρδευσης, λίπανσης, θερμοκρασίας και άλλων εξωτερικών παραγόντων στην ανάπτυξη της Ελιάς και στην ποιότητα του λαδιού. Το κεφάλαιο 3 συμπεριλαμβάνει τους μεθόδους αντιμετώπισης των ασθενειών και εχθρών της Ελιάς και των φυτοφαρμάκων στην ολοκληρωμένη διαχείριση και στην βιολογική ελαιοκαλλιέργεια. Η εργασία ολοκληρώνεται με την (κεφάλαιο 4) περιγραφή των ποιοτικών χαρακτηριστικών του ελαιολάδου, τους κίνδυνους από τη χρήση φυτοφαρμάκων στην ποιότητα του ελαιολάδου και την υγεία του καταναλωτή, καθώς και το ποιοτικό έλεγχο των υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων. |
el |