heal.abstract |
Tο θέμα της παρούσας πτυχιακής εργασίας είναι «Η συσκευασία τροφίμων φυτικής προέλευσης». Σκοπός της εργασίας, είναι η παρουσίαση, η ερμηνεία, και η διεξαγωγή συμπερασμάτων στο θέμα της συσκευασίας των τροφίμων με απλό, κατανοητό και σαφώς επεξηγηματικό τρόπο. Ειδικότερα, στο 1° κεφάλαιο γίνεται αναφορά στην ιστορία το σκοπό , τα χαρακτηριστικά και τις φυσικοχημικές ιδιότητες της συσκευασίας τροφίμων. Στο 2° κεφάλαιο, αναλύονται τα υλικά συσκευασίας με έμφαση στα πλεονεκτήματα του καθενός ξεχωριστά και τις κατηγορίες τους. Στο 3° κεφάλαιο, αναγράφονται τα είδη συσκευασίας νωπών, κατεψυγμένων προϊόντων, αρτοσκευασμάτων, λιπών και ελαίων. Στο 4° κεφάλαιο, αναφέρονται οι τρόποι ποιοτικού ελέγχου μεταλλικής, γυάλινης, εύκαμπτης και ημίσκληρης συσκευασίας, καθώς και πωμάτων γυάλινων συσκευασιών. Στο 5° κεφάλαιο, παρέχονται πληροφορίες σχετικά με την ασφάλεια των υλικών δηλ. τις επιτρεπόμενες ποσότητες στοιχείων επικίνδυνων για την υγεία των καταναλωτών σε μέταλλα, κράματα, χαρτί, γυαλί, ύφασμα, κεραμική ύλη, πλαστικό. Στο 6° κεφάλαιο, περιγράφονται οι αλληλεπιδράσεις του τροφίμου με το υλικό συσκευασίας, οι τύποι μετανάστευσης (υλικού στο τρόφιμο), οι παράγοντες που επιδρούν σε αυτή, οι μέθοδοι προσδιορισμού της και οι προσομοιωτές τροφίμων που βοηθούν στη μέτρησή της. Στο 7° κεφάλαιο , συνδέεται η έννοια της συσκευασίας με το περιβάλλον, με αναφορά στην οικολογική συσκευασία, στην ανακύκλωση και το πλαστικό σε συνδυασμό με το περιβάλλον. Τέλος, το 8° κεφάλαιο περιγράφει νέες τάσεις στη βιομηχανία της συσκευασίας περιγράφοντας την έξυπνη συσκευασία Tetrapak και τη τεχνολογία ενεργούς συσκευασίας. Συμπερασματικά, η συσκευασία ενός τροφίμου εκτός από τον τομέα του marketing, πρέπει να αυξήσει τη συμμετοχή της στην αγορά, ως ενός μέσου φιλικού προς το περιβάλλον, που τις περισσότερες φορές δε θα αποτελεί αστικό απόβλητο (βιοαποικοδόμηση) ή θα αποσυντίθεται εύκολα και υγιεινά. Ως εκ τούτου, οι καταναλωτές πρέπει να αποκτήσουν πράσινη συνείδηση και να επιλέγουν καταστήματα με φιλικές προς το περιβάλλον συσκευασίες. Τέλος, είναι σημαντικό, οι ερευνητές να αναπτύξουν βελτιωμένες μεθόδους και υλικά που να διευκολύνουν την παρασκευή της μελλοντικής «πράσινης συσκευασίας». |
el |