heal.abstract |
Η ασφάλεια των τροφίμων καθώς και η υγιεινή τους είναι πολύ σημαντική γιατί έχει ιδιαίτερη σημασία για τους παραγωγούς της βιομηχανίας τροφίμων και σαφώς άμεση σχέση με την υγεία του καταναλωτή. Καμιά βιομηχανία δεν επιθυμεί να παράγει και να πωλεί προϊόντα που μπορεί να προκαλέσουν ασθένεια ή χειρότερα τον θάνατο στους καταναλωτές. Είναι λοιπόν πολύ σημαντική η διασφάλιση της ασφάλειας του τροφίμου σε όλα τα επίπεδα, από το χωράφι μέχρι τον καταναλωτή. Έτσι ένα τρόφιμο είναι ασφαλές όταν μετά ή κατά την κατανάλωσή του δεν θα προκαλέσει βλάβη στην υγεία του καταναλωτή. Εδώ σημαντική θέση κατέχουν οι έννοιες Ποιότητα και Ασφάλεια τροφίμων. Ποιότητα ορίζεται ως το σύνολο των χαρακτηριστικών του προϊόντος που ικανοποιούν τις ανάγκες του πελάτη-καταναλωτή. Η ποιότητα είναι πολυδιάστατη έννοια και αυτό γιατί τις απαιτήσεις από ένα προϊόν τις ορίζει ο καταναλωτής, ο νόμος, η βιομηχανία και γενικά τα ενδιαφερόμενο μέρη. Έτσι ένα ασφαλές τρόφιμο δεν σημαίνει ότι είναι και ποιοτικό, αντίθετα το ποιοτικό τρόφιμο είναι αναγκαίο να είναι ασφαλές, διότι ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά της ποιότητας του τροφίμου είναι η ασφάλεια. Οι βιομηχανίες παλιότερα εξασφάλιζαν την ποιότητα-ασφάλεια τροφίμων μόνο με τον Έλεγχο Ποιότητας ο οποίος στηριζόταν στην ικανοποίηση των απαιτήσεων για ποιότητα-ασφάλεια. Κύρια δραστηριότητα του Ελέγχου Ποιότητας ήταν οι έλεγχοι του τελικού προϊόντος, η οποία για να επιτευχθεί ήταν απαραίτητο να γίνονται δειγματοληψίες ώστε να γίνει η παρτίδα αποδεκτή. Έτσι ο Έλεγχος Ποιότητας απομακρύνθηκε ως μόνο εργαλείο εξασφάλισης της ποιότητας ή και της ασφάλειας διότι είναι εφικτός μόνο μέσω δειγματοληψίας. Τον παραδοσιακό τρόπο του Ποιοτικού Ελέγχου ήρθε να αντικαταστήσει η Διασφάλιση της Ποιότητας η οποία εστιάζει στην παροχή εμπιστοσύνης και στην ικανοποίηση απαιτήσεων για την ποιότητα. Η Διασφάλιση Ποιότητας καλύπτει όλες τις δραστηριότητες που αφορούν την ποιότητα και κατ' επέκταση την ασφάλεια, τον σχεδίασμά του προϊόντος, την παραγωγή, τις εγκαταστάσεις, το προσωπικό αλλά και την παρακολούθηση και τεκμηρίωση. Επίσης περιλαμβάνει κανόνες για την ποιότητα των πρώτων υλών, των διάφορων χειρισμών, των εξαρτημάτων του εξοπλισμού, των υπηρεσιών που σχετίζονται με την ποιότητα και τέλος με τις διεργασίες τεκμηρίωσης και επαλήθευσης-επιθεώρησης. |
el |