heal.abstract |
Σκοπός της παρούσας εργασίας είναι η βιβλιογραφική αναζήτηση και παράθεση των χαρακτηριστικών των μη ζαχαρωειδών γλυκαντικών ουσιών, που περιλαμβάνουν την χημική δομή, την προέλευσή τους, την χρήση τους και τις ενδεχόμενες επιπτώσεις κατά την χρήση τους. Στο πρώτο κεφάλαιο γίνεται μία ιστορική αναφορά στην ζάχαρη και στις γλυκαντικές ουσίες. Επίσης δίνεται ο ορισμός των ζαχαρωειδών και μη ζαχαρωειδών ουσιών σύμφωνα με τον Κώδικα Τροφίμων και Ποτών. Τέλος γίνεται η διάκριση των μη ζαχαρωειδών γλυκαντικών ουσιών στις δύο βασικές κατηγορίες τους. Στο δεύτερο κεφάλαιο πραγματοποιείται αναλυτική περιγραφή των τεχνητών γλυκαντικών ουσιών Σακχαρίνη, Ασπαρτάμη, Ακετοσουλφαμικό κάλιο, Άλας ασπαρτάμης-ακετοσουλφαμης, Κυκλαμικό οξύ με άλατα Na & Ca, Νεοεσπεριδίνη DC, Νεοτάμη, Σουκραλόζη, Αλιτάμη, Dulcin, Ρ-4000 και Glucin. Στο τέλος του δεύτερου κεφαλαίου παραθέτεται συγκεντρωτικός πίνακας των κύριων χαρακτηριστικών όλων των τεχνητών γλυκαντικών ουσιών που αναλύθηκαν σε αυτό το κεφάλαιο. Στο τρίτο κεφάλαιο πραγματοποιείται επίσης αναλυτική περιγραφή των φυσικών γλυκαντικών ουσιών Μαννιτόλη, Σορβπόλη, Αακτιτόλη, Ισομαλτόζη, Μαλτιτόλη, Ξυλιτόλη, Θαυματινη, Ερυθριτόλη, Γλυκυρριζίνη, Ινουλίνη, Luo Han Guo, Μπραζείνη, Curcullin, Mabinlins, Miraculin, Monellin, Pentadin, Στεβιόλη καθώς και άλλων φυσικών γλυκαντικών ουσιών που ανήκουν στις κατηγορίες Δυδροκουμαρινες, Τριτερπενοειδής και Στεροειδή σαπωνίνες. Επίσης στο τέλος του τρίτου κεφαλαίου παραθέτεται συγκεντρωτικός πίνακας των κύριων χαρακτηριστικών όλων των φυσικών γλυκαντικών ουσιών που αναλύθηκαν σε αυτό το κεφάλαιο. Στο τελευταίο μέρος περιλαμβάνονται τα συμπεράσματα της παρούσας μελέτης και η εργασία ολοκληρώνεται με την παράθεση της βιβλιογραφίας και των διαδικτυακών πηγών. |
el |