heal.abstract |
Τα προϊόντα, είναι θεμελιώδους σημασίας για την ευημερία της κοινωνίας μας και την ποιότητα ζωής μας. Ωστόσο η αυξανόμενη κατανάλωσή τους, αποτελεί άμεσα ή έμμεσα, την πηγή του μεγαλύτερου μέρους της ρύπανσης και εξάντλησης πόρων, που προξενεί η κοινωνία μας. Μετά την «πράσινη επανάσταση», οι καταναλωτές επιθυμούν και μερικές φορές απαιτούν, προϊόντα φιλικά προς το περιβάλλον. Τα προϊόντα του μέλλοντος, πρέπει να παραχθούν, με διεργασίες που παράγουν την ελάχιστη δυνατή ποσότητα αποβλήτων, απαιτούν ελάχιστη ποσότητα ενέργειας και έχουν αμελητέα επίδραση στο περιβάλλον. Για να χαρακτηριστούν φιλικά προς το περιβάλλον, πρέπει να έχουν ένα κύκλο ζωής, που σέβεται τις περιβαλλοντικές απαιτήσεις. Στην εποχή μας, το προϊόν, δεν μπορεί να χαρακτηρισθεί ποιοτικό με την ευρύτερη έννοια, εάν δεν πληροί συγκεκριμένες περιβαλλοντικές απαιτήσεις. Ισχυρές πιέσεις σε Ευρώπη και Αμερική, ώθησαν τις εταιρείες να εφαρμόσουν Συστήματα Περιβαλλοντικής Διαχείρισης (ΣΠΔ). Τα συστήματα αυτά περιλαμβάνουν, την οργάνωση και τις διεργασίες της εταιρείας, όσον αφορά τα περιβαλλοντικά θέματα. Η διαχείριση των περιβαλλοντικών θεμάτων, άλλαξε δραστικά την επικρατούσα νοοτροπία από επίσημη επιμόρφωση, σε επιταγές που αποσκοπούσαν στη γενική επίβλεψη των λειτουργιών των εργοστασίου, σε εθελοντική επίτευξη των περιβαλλοντικών σκοπών και στόχων. Η παρούσα εργασία, αναφέρεται στην εφαρμογή Συστήματος Περιβαλλοντικής Διαχείρισης (ΣΠΔ) στη μονάδα επεξεργασίας εσπεριδοειδών με την επωνυμία “ΑΣΕΕ ΑΜΥΚΛΩΝ ΛΑΚΩΝΙΑ”. Στο πρώτο μέρος αναλύονται Συστήματα Περιβαλλοντικής Διαχείρισης, και στη συνέχεια παρουσιάζεται η ελληνική εμπειρία από την εφαρμογή τους, και γίνεται συγκριτική αξιολόγηση των δύο συστημάτων στην Ελλάδα. Παρουσιάζεται η συμβολή του ΕΛ.Ο.Τ. (Ελληνικός Οργανισμός Τυποποίησης) στην περιβαλλοντική τυποποίηση. Στο τρίτο κεφάλαιο, γίνεται αναφορά στα απόβλητα των βιομηχανιών τροφίμων και ειδικά στα μη αλκοολούχα ποτά και στις βιομηχανίες χυμών εσπεριδοειδών. Στο τέταρτο κεφάλαιο παρουσιάζεται ο στόχος και σκοπός της παρούσας εργασίας. Το πέμπτο κεφάλαιο επικεντρώνεται στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Αμυκλών «ΛΑΚΩΝΙΑ». Παρουσιάζονται τα παραγόμενα προϊόντα, η ανάπτυξη της εταιρείας, η παραγωγική της διαδικασία, και αναλύεται η περιβαλλοντική πολιτική της. Τέλος, στο έκτο κεφάλαιο, αναλύεται η εφαρμογή Συστήματος Περιβαλλοντικής Διαχείρισης στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Αμυκλών «ΛΑΚΩΝΙΑ». |
el |