heal.abstract |
Η μαστίχα είναι από τα λιγότερο γνωστά καλλιεργούμενα είδη. Η καλλιέργεια της είναι αυστηρά περιορισμένη στη Νήσο Χίο. Στην εργασία αυτή παρουσιάζεται η καλλιέργεια του μαστιχόδεντρου και η παραγωγή μαστίχας στο Ν. Χίου. Το περιεχόμενο της εργασίας χωρίζεται σε 4 κεφάλαια. Το πρώτο κεφάλαιο περιλαμβάνει την καλλιέργεια του μαστιχόδεντρου. Τα στοιχεία που αναλύονται αφορούν τους βοτανικούς χαρακτήρες του φυτού, τις εδαφοκλιματικές απαιτήσεις του, την τεχνική της καλλιέργειας και την παραγωγή μαστίχας. Στο δεύτερο κεφάλαιο μελετάται το κόστος εγκατάστασης της μαστιχοφυτείας και το κόστος παραγωγής της μαστίχας. Στο τρίτο κεφάλαιο παρουσιάζονται στοιχεία για την Ένωση Μαστιχοπαραγωγών Χίου, την επεξεργασία, την τυποποίηση, τα παράγωγα της καθώς και την εμπορία. Στο τέταρτο κεφάλαιο αναφέρονται οι χρήσεις και ιδιότητες της μαστίχας σε διάφορους τομείς. Και τέλος, δίνονται τα συμπεράσματα της μελέτης. Το στατιστικό υλικό που χρησιμοποιήθηκε προέρχεται από: α) τα δεδομένα της ετήσιας γεωργικής στατιστικής έρευνας που διενεργεί η Υπηρεσία Στατιστικής του Υπουργείου Γεωργίας και β) το αποτέλεσμα της απογραφής Πληθυσμού - Κατοίκων και Γεωργίας - Κτηνοτροφίας της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας Ελλάδος των ετών 1981, 1991, 2001. Αξιόλογη πηγή στατιστικού υλικού και κυρίως πληροφοριών σχετικά με τα προβλήματα της καλλιέργειας αποτέλεσε επίσης η Ένωση Μαστιχοπαραγωγών Χίου, ενώ ένας σημαντικός αριθμός συνεντεύξεων με τοπικούς υπηρεσιακούς παράγοντες αποδείχθηκε ιδιαίτερα χρήσιμος για την εκτίμηση) των προβλημάτων και των προοπτικών που διαγράφονται για την καλλιέργεια της μαστίχας. |
el |