heal.abstract |
Η εργασία έχει ως θέμα τις “Προ και μετασυλλεκτικές ασθένειες και εχθρούς των εσπεριδοειδών και την αντιμετώπιση τους σε συνθήκες αποθήκευσης” . Σκοπός αυτής της ανάλυσης είναι να πληροφορήσει τον αναγνώστη σχετικά με τους παράγοντες (εχθροί, ασθένειες, φυσιολογικές διαταραχές) που επηρεάζουν την ποιότητα των εσπεριδοειδών πριν και μετά την αποθήκευση και τους τρόπους με τους οποίους μπορούμε να τους αντιμετωπίσουμε. Συγκεκριμένα διερευνάται οι ζημιές που προκαλούν οι εχθροί και οι ασθένειες των εσπεριδοειδών στους καρπούς τους και οι τρόποι με τους οποίους μπορούμε να τις καταπολεμήσουμε ώστε να περιοριστούν στο ελάχιστο. Η παρούσα πτυχιακή χωρίζεται σε τέσσερα κεφάλαια. Το πρώτο κεφάλαιο, το οποίο αποτελεί το γενικό μέρος της πτυχιακής, αναφέρεται στα χαρακτηριστικά των εσπεριδοειδών, την αξία που έχουν στην διατροφή του ανθρώπου και τις χρήσεις τους σε διάφορους τομείς. Αναλύονται ιδιαίτερα, τα είδη και οι ποικιλίες που καλλιεργούνται σήμερα και η εξέλιξη της παραγωγής, των εξαγωγών και των εισαγωγών εσπεριδοειδών στην χώρα μας την τελευταία δεκαετία. Στο δεύτερο και τρίτο κεφάλαιο παρουσιάζονται οι κυριότεροι εχθροί, ασθένειες και φυσιολογικές διαταραχές (θερμοκρασία, σχετική υγρασία, χημικές ουσίες, υπερβολές ή ελλείψεις των θρεπτικών συστατικών) που προσβάλουν τα εσπεριδοειδή πριν και μετά την αποθήκευση, αναλύοντας τα χαρακτηριστικά συμπτώματα της κάθε προσβολής. Τέλος, το τέταρτο κεφάλαιο περιλαμβάνει μια επισκόπηση των τεχνικών και συστημάτων αποθήκευσης που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε με σκοπό τη διατήρηση των φυσικών ιδιοτήτων των εσπεριδοειδών, την καθυστέρηση ή επιβράδυνση των βιοχημικών αντιδράσεων και την επέκταση της διάρκειας αποθήκευσης τους. |
el |