heal.abstract |
Η συκιά είναι δέντρο παλιό όσο και η ελιά καλλιεργείται στις χώρες της Μεσογείου από την αρχαιότητα. Στην χώρα μας καλλιεργείται από αρχαιοτάτους χρόνους όπου θεωρείτο πολύτιμο φυτό και προστατευτικό από την πολιτεία. Ο καρπός είναι νόστιμος και θρεπτικός. Υπάρχουν πολλές ποικιλίες συκιάς και η ονομασία τους προκύπτει από τον τόπο που καλλιεργούνται. Ευδοκιμεί σε θερμές περιοχές και είναι φυτό χωρίς ιδιαίτερες απαιτήσεις. Οι πολύ χαμηλές ή πολύ υψηλές θερμοκρασίες δεν βοηθούν το φυτό να καρποφορήσει σωστά.Κατά τ'άλλα η συκιά χρειάζεται ένα αφράτο χώμα του οποίου η γονιμότητα μπορούμε να βελτιώσουμε με κοπριά. Η φύτευση γίνεται με νεαρά δενδρύλλια το τέλος του φθινοπώρου και απαγορεύεται για τα τρία πρώτα χρόνια του φυτού η χρήση ζιζανιοκτόνων. Η καρποφορία της συκιάς πραγματοποιείται συνήθως το τέλος του καλοκαιριού μετά από την γονιμοποίηση των ανθέων. Έπειτα ακολουθεί η συλλογή και η διαλογή των καρπών. Οι καρποί πέφτουν σε δίχτυα μετά από το τράνταγμα των κλαδιών με μακριά ξύλα. Κατόπιν τοποθετούνται σε ξύλινα καλάθια και μεταφέρονται το απεντομωτήριο για απεντόμωση. Τα έντομα που προσβάλλουν την συκιά είναι τα εξής:Homotoma ficus , Ψύλλα της συκιάς, Kηροπλάστης ή ψώρα της συκιάς ( Ceroplastes rusci,),Μαύρη μύγα των σύκων ή λογχαία (Silba adipata McAlpine, Diptera, Lonchaeidae), Anthophila nenorana Hubner (Simaethis nemorana, Hemorophila nemorana). H καταπολέμηση των εντόμων αυτών επιτυγχάνεται με ψεκασμούς, με γαλάκτωμα ή με εντομοκτόνα ανάλογα με το είδος την ανθεκτικότητα των εντόμων και τον χρόνο εμφάνισης του στο φυτό. Τέλος, η απεντόμωση πραγματοποιείται με χημικά (καπνιστικά εντομοκτόνα), φυσικά, μηχανικά κτλ., αφού προηγηθούν οι έλεγχοι του προϊόντος και γίνει η εκτίμηση της προσβολής. Επιπλέον χρειάζεται μεγάλη προσοχή όσον αφορά τον τρόπο απεντόμωσης καθώς πρέπει να τηρούνται τα μέτρα ασφαλείας. Την απεντόμωση ακολουθεί το πλύσιμο, η συσκευασία και η τελική αποθήκευση. |
el |