heal.abstract |
Ο ρόλος της συσκευασίας των τροφίμων είναι πολλαπλός. Αναμφίβολα, τα οφέλη που απορρέουν από τη συσκευασία των τροφίμων είναι πάρα πολλά, καθώς προστατεύει τα συσκευασμένα τρόφιμα από αλλοιώσεις που προκαλούν εξωτερικοί παράγοντες, όπως το φως, η υγρασία, το οξυγόνο, οι διάφοροι μικροοργανισμοί, οι οσμές κ.α. Ωστόσο, η μεταφορά χημικών ουσιών από τη συσκευασία στα τρόφιμα μπορεί να έχει αρνητικό αντίκτυπο στην ποιότητα και στην ασφάλεια των τροφίμων, απειλώντας σε αρκετές περιπτώσεις την υγεία των καταναλωτών. Συνεπώς, καθίσταται αναγκαία η μελέτη και ο έλεγχος της μεταφοράς των διαφόρων χημικών ουσιών από τα υλικά συσκευασιών προς τα τρόφιμα. Τα τελευταία χρόνια η έρευνα πάνω σε αυτόν τον τομέα κερδίζει ολοένα και περισσότερο έδαφος. Η βιομηχανία συσκευασίας τροφίμων σε συνεργασία με τη βιομηχανία παραγωγής τροφίμων ερευνούν τον τρόπο με τον οποίο συγκεκριμένα υλικά συσκευασίας αλληλεπιδρούν με τα τρόφιμα. Οι πλαστικές συσκευασίες χρησιμοποιούνται ευρύτατα στον τομέα της συσκευασίας των τροφίμων, κυρίως λόγω του χαμηλού κόστους, του χαμηλού βάρους και των ιδιοτήτων τους. Ωστόσο, ένα βασικό μειονέκτημα τους είναι η ύπαρξη χημικών ουσιών (π.χ. πρόσθετα, μονομερή ή ολιγομερή), οι οποίες μεταναστεύουν από το πλαστικό στα τρόφιμα. Οι ουσίες αυτές σε πολλές περιπτώσεις επηρεάζουν αρνητικά τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά του τροφίμου (γεύση, άρωμα, χρώμα κ.α.) καθώς και την υγεία των καταναλωτών, αφού πρόκειται στην πλειοψηφία τους για ουσίες με τοξική δράση. |
el |