heal.abstract |
Κάθε φυτό από την γένεση του μέχρι το τέλος της ζωής του, βάλλεται από διάφορους οργανισμούς. Οι οργανισμοί εισέρχονται και αναπτύσσονται σε αυτό προκαλώντας μεγάλες ζημιές και καταστροφές στην παραγωγή. Στην παρούσα εργασία πρόκειται για μελέτη των παθολογικών παραγόντων (μυκήτων και βακτηρίων) που προσβάλουν τους καρπούς αποθηκευμένων οπωρών. Τα παθογόνα αυτά πολλές φορές εμφανίζονται (γίνονται καταστροφικά για τα φυτά) στο αγρό και στη συνέχεια επεκτείνονται στους χώρους αποθήκευσης των καρπών μετά την συγκομιδή με απώλειες που μπορούν να φθάσουν σε αρκετά υψηλά επίπεδα. Το αποτέλεσμα αυτών των προσβολών είναι η υποβάθμιση, ποιοτική και ποσοτική των αποθηκευμένων καρπών, τόσο σε παγκόσμια κλίμακα όσο και στην Ελλάδα. Στόχος της μελέτης αυτής, δεν είναι να λύσουμε τα προβλήματα προσβολής από ασθένειες των αποθηκευμένων προϊόντων ούτε να κάνουμε διάφορες υποδείξεις στο τρόπο αντιμετώπισης τους, αλλά να παρουσιάσουμε μια γενική εικόνα της υπάρχουσας κατάστασης στην Ελλάδα. Έτσι, στο πρώτο μέρος θα αναφερθούμε στα μορφολογικά χαρακτηριστικά νωπών προϊόντων και η ταξινόμησή τους, η χημική σύσταση των καρπών νωπών οπωρών και η τροφική τους αξία. Στο δεύτερο μέρος παρουσιάζονται συγκεντρωτικά βιολογικοί, μηχανικοί, περιβαλλοντικοί παράγοντες που προκαλούν μετασυλλεκτικές απώλειες. Η πλήρης περιγραφή των παθογόνων μυκήτων και βακτηρίων που προκαλούν τις ζημιές στα αποθηκευμένα προϊόντα θα γίνει στο τρίτο μέρος της πτυχιακής εξετάζοντας τη μορφολογία τους, τη βιολογία τους, τον τρόπο με τον οποίο μολύνουν τα αποθηκευμένα προϊόντα καθώς επίσης και διάφορους παράγοντες που ευνοούν ή εμποδίζουν την ανάπτυξη τους στους χώρους αποθήκευσης. Στο τέταρτο μέρος παρουσιάζονται τα διάφορα μέτρα τα οποία λαμβάνονται για την αντιμετώπιση των παραπάνω παθογόνων, είτε αυτά είναι προληπτικά, είτε κατασταλτικά. |
el |