heal.abstract |
Σήμερα, υπάρχει μεγάλη κοινωνική και πολιτική πίεση για την ρύπανση του περιβάλλοντος που προκαλούν οι βιομηχανίες. Τα υπολείμματά τους μπορεί να είναι καταστροφικά για το περιβάλλον άλλα και για τον άνθρωπο και τα ζώα. Γι' αυτόν το λόγω όλες οι αναπτυγμένες και υπανάπτυκτες χώρες προσπαθούν να προσαρμοστούν σε αυτήν την πραγματικότητα με την τροποποίηση των διαδικασιών τους, έτσι ώστε τα κατάλοιπά τους, να μπορούν να ανακυκλωθούν και να μην δημιουργούνται προβλήματα. Με βάση λοιπόν αυτό οι περισσότερες μεγάλες εταιρείες δεν θεωρούν πλέον τα απόβλητά τους ως υπολείμματα, αλλά ως πρώτη ύλη για άλλες διαδικασίες.Η βιομηχανία της ζυθοποιϊας παράγει μεγάλες ποσότητες υποπροϊόντων και αποβλήτων τα οποία προέρχονται από υπολείμματα δημητριακών, υπολείμματα λυκίσκου και ζύμης. Αυτά μπορούν να ανακυκλωθούν και να επαναχρησιμοποιηθούν σε διαφορες διεργασίες. Στο μεγαλύτερο ποσοστό των υπολειμμάτων ζυθοποιείου περιέχονται υπολείμματα κριθαριού. Το κριθάρι σε κόκκους είναι πλούσιο σε άμυλο και πρωτεϊνες και είναι σημαντική πρώτη ύλη για την παραγωγή βύνης. Τα υπολείμματα του κριθαριού αντιστοιχούν κατά μέσο όρο στο 31% του αρχικού βάρους της βύνης. Βασικό πλεονέκτημα των υπολειμμάτων είναι ότι διατίθενται σε χαμηλό ή μηδενικό κόστος όλο το χρόνο και παράγονται σε μεγάλες ποσότητες, παρ' όλα αυτά όμως η χρησιμοποίησή τους παραμένει περιορισμένη. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν στην ανθρώπινη διατροφή, στην ζωική διατροφή καθώς και σε άλλες εφαρμογές όπως για την ακινητοποίηση κυττάρων. Ειδικοί πρότειναν ότι είναι ένας αποδοτικός φορέας ακινητοποίησης λόγω της δυνατότητας επαναχρησιμοποίησης, της άφθονης διαθεσιμότητας και του αδρανές μη τοξικού χαρακτήρα. |
el |