heal.abstract |
Η συντήρηση των καρπών και των σπόρων των γεωργικών προϊόντων έπαιξε σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη της Γεωργίας. Μετά την συγκομιδή τα προϊόντα, αποθηκεύονται σε ειδικούς χώρους στους οποίος θα διατηρηθούν μέχρι να καταναλωθούν. Ωστόσο, στους ειδικούς αυτούς χώρους έχει παρατηρηθεί ότι τα αποθηκευμένα γεωργικά προϊόντα είναι ευάλωτα σε διάφορους εχθρούς. Πιο συγκεκριμένα, οι απώλειες των προϊόντων αυτών προκαλούνται κυρίως από μύκητες,έντομα, τρωκτικά. Για το λόγω αυτό ο άνθρωπος, στα πλαίσια της άσκησης τηςγεωργίας, πέραν των άλλων λαμβάνει μέτρα για τη διατήρηση των καλλιεργειών αλλά και για την σωστή αποθήκευση των προϊόντων φροντίζοντας για ένα υγιεινό περιβάλλον απομονώνοντας, όσο αυτό είναι εφικτό, τους παραγόντων που επιφέρουν ζημίες και ασθένειες στα καλλιεργούμενα φυτά. Οι τρόποι αντιμετώπισης τους είναιτα λεγόμενα φυτοπροστατευτικά μέτρα ή γενικότερα η φυτοπροστασία. Στο πλαίσιο της φυτοπροστασίας υπάρχουν διάφοροι μέθοδοι που μπορούν να χρησιμοποιηθούν,όπως χημικοί μέθοδοι, μηχανικοί μέθοδοι, φυσικοί μέθοδοι, βιοτεχνολογικοί μέθοδοι και βιολογική μέθοδοι. Η μέθοδος της βιολογικής καταπολέμησης θεωρείται ως η πιο ασφαλής μέθοδος αντιμετώπισης των εχθρών των αποθηκευμένων γεωργικών προϊόντων, και για το λόγο αυτό γίνονται προσπάθειες να εφαρμοστούν οι μέθοδοι της είτε χωριστά είτε σε συνδυασμό με άλλα μέτρα καταπολέμησης. |
el |