heal.abstract |
Με την εκπόνηση της παρούσας διπλωματικής ολοκληρώνονται οι σπουδές μου στο τμήμα Τεχνολογίας Γεωπονίας Α.Τ.Ε.Ι. ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ. Η διπλωματική αναφέρεται στην αντιμετώπιση των φυσιολογικών διαταραχών των λαχανικών κατά την αποθήκευση. Στο πρώτο κεφάλαιο γίνεται μια γενική εισαγωγή στην έννοια του λαχανικού, τα είδη που υπάρχουν, αναπτύσσονται και εμπορεύονται στην Ελλάδα και σε γενικές γραμμές τα συστατικά που περιέχουν. Στο δεύτερο κεφάλαιο αναπτύσσονται οι αιτίες ανάπτυξης των μη παρασιτικών ασθενειών στα λαχανικά. Ως κύριος παράγοντας ανάπτυξης τέτοιων ασθενειών πριν την συγκομιδή του φυτού θεωρούνται οι συνθήκες του εδάφους, οι συνθήκες του περιβάλλοντος και η ατμόσφαιρα. Φυσικά, περιγράφονται οι φυσιολογικές διαταραχές που υφίστανται τα λαχανικά αποθηκευμένα σε μη ακατάλληλες συνθήκες συντήρησης ή και επεξεργασίας του προϊόντος. Στο τρίτο κεφάλαιο γίνεται λόγος για την μετασυλλεκτική βιολογία των λαχανικών περιλαμβανόμενης της φωτοσύνθεσης που πραγματοποιείται, της κατάλληλης θερμοκρασία που πρέπει να έχουν, των θρεπτικών συστατικών που περιέχουν και πως αυτά μπορούν να διασφαλιστούν μέχρι την κατανάλωση, την αναπνοή και οξυγόνωση τους, κ.α. Τέλος το τέταρτο και σημαντικότερο κεφάλαιο μιλάμε για την αποθήκευση των λαχανικών και πως μπορούν να εξασφαλιστούν οι βέλτιστες συνθήκες σε αυτά ώστε να αντιμετωπιστούν οι φυσιολογικές διαταραχές τους. Οι συνθήκες αυτές έχουν να κάνουν με την θερμοκρασία και την υγρασία του περιβάλλοντος χώρου, τον φωτισμό, τον αέρα, την ατμόσφαιρα και την συσκευασία. Όλοι αυτοί οι παράγοντες αναλύονται διεξοδικά και παρέχονται τρόποι αντιμετώπισης τους και προστασίας των λαχανικών. |
el |