Ιδρυματικό Αποθετήριο Τ.Ε.Ι. Πελοποννήσου

Πρώτες ύλες, παραγωγή, επεξεργασία και νομοθεσία του ελληνικού ούζου

Αποθετήριο DSpace/Manakin

Εμφάνιση απλής εγγραφής

dc.contributor.author Ρηγάκου, Ελένη el
dc.date.accessioned 2015-11-24T21:06:59Z
dc.date.available 2015-11-25T03:16:34Z
dc.date.issued 2015-11-24
dc.identifier.uri http://nestor.teipel.gr/xmlui/handle/123456789/14558
dc.title Πρώτες ύλες, παραγωγή, επεξεργασία και νομοθεσία του ελληνικού ούζου el
heal.type Προπτυχιακή/Διπλωματική εργασία el
heal.secondaryTitle el
heal.keyword Αλκοολούχα ποτά el
heal.keyword Ούζο el
heal.keyword Παραγωγή el
heal.keyword Νομοθεσία el
heal.contributorName el
heal.language gre el
heal.access free el
heal.accessText el
heal.license Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 3.0 Ελλάδα el
heal.fileFormat PDF *
heal.recordProvider ΤΕΙ Πελοποννησου el
heal.publicationDate 2012-01-01 el
heal.abstract Η προέλευση της ονομασίας του ούζου δεν είναι γνωστή με απόλυτη σιγουριά. Εικάζεται ότι η ονομασία προέρχεται από το εξής περιστατικό: Μια εταιρεία εξήγαγε το ποτό στη Μασσαλία και στα κιβώτια της εξαγώγιμης παρτίδας αναγραφόταν η φράση ?usu Massalia?, δηλαδή ?προς χρήση στη Μασσαλία?. Για κάποιους λόγους η φράση αυτή έγινε συνώνυμη του καλής ποιότητας ούζου και στη συνέχεια η λέξη ?Μασσαλία? έφυγε και έμεινε η λέξη uso = ούζο που στο εξής χαρακτήριζε το ποτό. Η άποψη αυτή τείνει πλέον να εγκαταλειφθεί, καθώς δεν έχει επιστημονικό, αλλά λαογραφικό χαρακτήρα. Εγκυρότερες πηγές δείχνουν ότι η λέξη προέρχεται από το τούρκικο ?z?m, το οποίο σημαίνει ?τσαμπί σταφύλι? και ?αφέψημα από σταφίδες?. Άλλες απόψεις αναφέρουν πιθανή ρίζα από το αρχαιοελληνικό ρήμα όζω που σημαίνει οσμίζομαι, λόγω της έντονης μυρωδιάς του προϊόντος, η οποία προέρχεται βασικά από το έντονο άρωμα του γλυκάνισου που συναποστάζεται αρχικά με τα υπολείμματα της οινοποίησης. Η παραγωγή του κατεξοχήν αυτού ελληνικού ποτού, έχει ταυτιστεί απόλυτα με την ελληνική ψυχή, τη φιλοξενία, τη θάλασσα και τον καταγάλανο ουρανό, είναι μια τέχνη επίμονη αλλά και προκλητική. Πίνεται σκέτο ή με πάγο, ενώ προσθέτοντας νερό θα δείτε να εμφανίζεται ένα πλούσιο γαλάκτωμα το οποίο είναι και ένδειξη της υψηλής του ποιότητας. Ο μεζές, κυρίως θαλασσινός είναι ουσιαστικά ο απαραίτητος συνοδός του ούζου. Η Λέσβος ουσιαστικά έχει ταυτιστεί με το ποτό αυτό, πράγμα που μαρτυρούν τα πολλά ποτοποιεία της και αυτό γιατί εκεί μόνο συναντάται η ειδική ποικιλία γλυκάνισου ο οποίος είναι και το βασικό αρωματικό υλικό. Τα τελευταία είκοσι χρόνια το ούζο απειλήθηκε πολλές φορές, πότε με αύξηση της φορολογίας και πότε με αφελληνισμό του. Τα προβλήματα αυτά δείχνουν να έχουν ξεπεραστεί και εκείνο που μένει είναι η οικογένεια των ποτοποιών να διατηρήσει σε υψηλά επίπεδα την ποιότητα του ούζου, ώστε η ανοδική τάση της κατανάλωσής του να μην ανακοπεί αλλά να διευρυνθεί. Σήμερα η κατανάλωση του ούζου ανέρχεται στα 1.5 εκατ. κιβώτια ετησίως με ελαφρά ανοδικές τάσεις.Η παρούσα εργασία θα ασχοληθεί διεξοδικά με το ούζο. Θα σκιαγραφήσει γενικότερα το προϊόν από την πρώτη εμφάνισή του, μέχρι και τις σημερινές συνθήκες χρήσης του. Σκοπός της εργασίας είναι να δώσει στον αναγνώστη όλες τις πληροφορίες εκείνες που συνθέτουν την εικόνα για το εξεταζόμενο προϊόν προκειμένου να γνωρίσει άγνωστες πληροφορίες , καθώς και να συλλέξει γνώσεις σε σχέση με τις πρώτες ύλες, την παραγωγή και επεξεργασία, αλλά και τη νομοθεσία που διέπει το ούζο στη χώρα μας. el
heal.advisorName Κάτσου, Πελαγία el
heal.committeeMemberName el
heal.academicPublisher ΤΕΙ Πελοποννήσου el
heal.numberOfPages 74 *


Αρχεία σε αυτό το τεκμήριο

Αυτό το τεκμήριο εμφανίζεται στην ακόλουθη συλλογή(ές)

Εμφάνιση απλής εγγραφής

Αναζήτηση Αποθετηρίου


Σύνθετη Αναζήτηση

Πλοήγηση

Ο Λογαριασμός μου

Στατιστικές