heal.abstract |
Στην εργασία αυτή θα αναφερθώ στις βιταμίνες που είναι συστατικά των τροφίμων, οι οποίες αν και συμμετέχουν ενεργά σε διάφορες βασικές λειτουργίες του ανθρώπινου σώματος, σε πολλές περιπτώσεις ο οργανισμός δεν είναι ικανός να τις συνθέσει. Ο ρόλος των βιταμινών κατά κύριο λόγο περιλαμβάνει τη συμμετοχή τους στην ενζυμική δραστηριότητα του οργανισμού ως τμήμα των διαφόρων συνενζύμων και προσθετικών ομάδων. Οι βιταμίνες είναι πολύπλοκες οργανικές ενώσεις με μεγάλες διαφορές ως προς τη χημική σύσταση, δομή και ιδιότητες. Με βάση τη σχετική διαλυτότητά τους στα λίπη και τους διαλύτες των λιπών απ' την μία και στο νερό από την άλλη, οι βιταμίνες χωρίζονται σε δύο μεγάλες ομάδες, τις λιποδιαλυτές και τις υδατοδιαλυτές. Οι λιποδιαλυτές, οι οποίες διαλύονται στα λίπη είναι οι Α, D, E, K και οι υδατοδιαλυτές, οι οποίες διαλύονται στο νερό είναι θειαμίνη, ριβοφλαβίνη, νιασίνη, πυριδοξίνη, παντοθενικό οξύ, βιοτίνη, κοβαλαμίνη και το φολικό οξύ. Εξαιτίας της σημασίας των βιταμινών για την καλή λειτουργία του οργανισμού, είναι απαραίτητος ο συνεχής εφοδιασμός του με βιταμίνες με την σωστή διατροφή.Οι ημερήσιες ανάγκες του ανθρώπινου οργανισμού σε βιταμίνες ανέρχονται σε μικρές ποσότητες και καλύπτονται με την κατανάλωση ποικιλίας τροφίμων, γιατί κάθε τρόφιμο ξεχωριστά περιέχει σε επαρκή ποσά ορισμένες μόνο βιταμίνες ενώ οι υπόλοιπες υπάρχουν σε ανεπαρκείς ποσότητες ή δεν υπάρχουν καθόλου. Ο ανεπαρκής εφοδιασμός του ανθρώπινου οργανισμού με μια βιταμίνη οφείλεται σε λανθασμένες επιλογές κατά τη σύνταξη του διαιτολογίου. Επίσης θα αναφερθώ και στα ανόργανα συστατικά τα οποία είναι απαραίτητα σε μικρές ποσότητες για την καλή λειτουργία του οργανισμού, τα οποία τα λαμβάνει και αυτά από την σωστή διατροφή. Αυτά είναι το ασβέστιο, ο σίδηρος, το μαγνήσιο, ο φώσφορος, το κάλιο, το νάτριο, το χλώριο, το θείο, το κοβάλτιο, το σελήνιο, ο χαλκός, το χρώμιο, ο ψευδάργυρος, το φθόριο, το ιώδιο, το μαγγάνιο, το βόριο, το μολυβδαίνιο και το πυρίτιο. Για τις βιταμίνες και τα ανόργανα συστατικά θα αναφέρω και ένα παράρτημα νομοθεσίας του Κανονισμού 1925/2006 και των τροποποιήσεων του. Τέλος, θα αναφερθώ στους ισχυρισμούς υγείας και διατροφής και στην νομοθεσία του Κανονισμού (ΕΚ) 1924/2006, σχετικά με τους ισχυρισμούς διατροφής και υγείας που διατυπώνονται στα τρόφιμα όπως αυτός έχει τροποποιηθεί από διάφορες νομοθετικές πράξεις και θα επικεντρωθώ σε τμήματα του κανονισμού αυτού. |
el |