heal.abstract |
Δέντρο του μεσογειακού χώρου η ελιά, επηρέασε καταλυτικά την εξέλιξη του πολιτισμού σ' ένα χώρο όπου αναπτύχθηκαν μερικοί από τους πιο πρώιμους πολιτισμούς. Η σύνδεση της με τη διατροφή και τη λατρεία αποτελεί σημαντικό φαινόμενο που εισχωρεί στη μυθολογία των μεσογειακών λαών και διαμορφώνει λατρευτικές πρακτικές, δοξασίες, έθιμα και συνήθειες αρκετές από τις οποίες διατηρούνται ακόμα και σήμερα. Η καλλιέργεια της ελιάς πιστεύεται, ότι αποτελεί ένα ξεχωριστό στοιχείο πολιτισμού που οδηγεί στις πιο σύνθετες κοινωνικές δομές. Αποτελεί πολιτισμικό ορόσημο στην εξέλιξη του μεσογειακού πολιτισμού. Για τη λεκάνη της Μεσογείου, η ελιά αποτελεί τη βασικότερη καλλιέργεια από την αρχαιότητα ως σήμερα. Σύμφωνα με στοιχεία του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιόλαδου, το 95% περίπου των ελαιόδεντρων, φύονται στη λεκάνη της Μεσογείου, και έτσι η περιοχή αυτή δίνει το μεγαλύτερο μέρος της παγκόσμιας παραγωγής. Το ελαιόλαδο είναι το πολυτιμότερο έλαιο, το οποίο καταναλώνεται με μεγάλη συχνότητα, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στις λοιπές Μεσογειακές χώρες. Διακρίνεται για την υψηλή βιολογική του αξία, η οποία οφείλεται κυρίως στην περιεκτικότητά του σε πολυφαινολικές ενώσεις και βιταμίνες. Παράγεται σε αρκετές περιοχές της Ελλάδας και αποτελεί ένα από βασικότερα αγροτικά προϊόντα της Ελληνικής Οικονομίας. Από τις σημαντικότερες ελαιοπαραγωγικές περιοχές της Ελλάδας είναι η Μεσσηνία, στην οποία παράγεται το 13% της συνολικής εγχώριας παραγωγής. Το Μεσσηνιακό ελαιόλαδο ποιοτικά κατατάσσεται στην κατηγορία "έξτρα παρθένο ελαιόλαδο".Στην παρούσα μελέτη, παρουσιάζεται το ελαιόλαδο από την πλευρά της οικονομίας, αλλά και της διατροφής.Στο πρώτο μέρος, αναλύεται ιστορικά η καλλιέργεια της ελιάς, η χημική σύσταση του ελαιόλαδου, τα ποιοτικά κριτήρια, οι κατηγορίες του και το βιολογική του καλλιέργεια. Στο δεύτερο μέρος, η μελέτη επικεντρώνεται στο Νομό Μεσσηνίας. Καταγράφεται η ιστορία του ελαιόλαδου στην περιοχή, οι καλλιεργήσιμες ποικιλίες και το προφίλ του Μεσσηνιακού ελαιόλαδου. |
el |