heal.abstract |
Στην εργασία αυτή, ασχολήθηκα εργαστηριακά με την ανάλυση των φυσικοχημικών ιδιοτήτων του μελιού και μέσω μιας σειράς πειραματικών διαδικασιών, προσπάθησα να παρουσιάσω τη διαφορετικότητα των ποικιλιών μελιού που προέρχονται από διάφορες περιοχές της Ελλάδας. Το μέλι είναι ένα φυσικό βιολογικό προϊόν, το οποίο παράγεται από τις μέλισσες, δεν επιδέχεται καμία επεξεργασία και αποτελεί τρόφιμο για τον ανθρώπινο οργανισμό με ιδιαίτερη διαιτητική, θρεπτική και αντιβακτηριδιακή αξία. Περιέχει περίπου 180 ουσίες, οι οποίες συνδέονται οργανικά με τέτοιο τρόπο, ώστε δεν έχει κατορθωθεί η τεχνητή παραγωγή του, παρά τη γνωστή του σύνθεση.Σύμφωνα με την οδηγία της Ε.Ε. 2001 / 110 ως μέλι ορίζεται: " Ή φυσική γλυκιά ουσία που παράγουν οι μέλισσες του είδους Apis mellifera, από το νέκταρ των φυτών ή από τις εκκρίσεις ζώντων μερών των φυτών ή από εκκρίματα εντόμων που βρίσκονται πάνω στα ζώντα μέρη των φυτών, τα οποία οι μέλισσες συλλέγουν, μετατρέπουν αναμειγνύοντας τα με ειδικές ύλες του σώματός τους, αποθέτουν, αφυδατώνουν, εναποθηκεύουν και φυλάσσουν στις κηρήθρες της κυψέλης, προκειμένου να το ωριμάσουν". Ως προς τη σύσταση του, το μέλι μπορεί να είναι ρευστό, παχύρρευστο, μερικά ή ολικά κρυσταλλωμένο. Το μέλι αποτελεί το κορεσμένο υδατικό διάλυμα διαφόρων σακχάρων. Τα βασικά σάκχαρα είναι η φρουκτόζη και η γλυκόζη σε ποσοστό 65% - 85% του συνόλου και προσδίδουν σ' αυτό τη γλυκιά γεύση, την ενεργειακή του αξία και τα φυσικά του χαρακτηριστικά. Εκτός από τους υδατάνθρακες (σάκχαρα), το μέλι περιέχει οξέα, μεταλλικά άλατα, ιχνοστοιχεία, πρωτεΐνες, ελεύθερα αμινοξέα, ένζυμα, βιταμίνες και αρωματικές ουσίες.Ως τέλειο μέλι μπορεί να θεωρηθεί εκείνο, το οποίο είναι παχύρευστο, με βαθύ κεχριμπαρένιο χρώμα, διαυγές, αρωματικής οσμής και γλυκιάς γεύσης ασύγκριτα πιο εκλεπτυσμένης από της ζάχαρης. Τα ελληνικά μέλια υπερέχουν σε σχέση με τα μέλια των άλλων χωρών, γεγονός που οφείλεται κυρίως στην πλούσια άγρια βλάστηση της χώρας μας, η οποία τους προσδίδει διαφορετική χημική σύσταση (Μπίκος, 1991). |
el |