Ιδρυματικό Αποθετήριο Τ.Ε.Ι. Πελοποννήσου

Φυσικοχημικές ιδιότητες ποικιλιών μελιού απ' όλη την Ελλάδα

Αποθετήριο DSpace/Manakin

Εμφάνιση απλής εγγραφής

dc.contributor.author Ζουμπουρίδη, Αναστασία el
dc.date.accessioned 2015-11-24T21:07:02Z
dc.date.available 2015-11-25T03:16:35Z
dc.date.issued 2015-11-24
dc.identifier.uri http://nestor.teipel.gr/xmlui/handle/123456789/14564
dc.title Φυσικοχημικές ιδιότητες ποικιλιών μελιού απ' όλη την Ελλάδα el
heal.type Προπτυχιακή/Διπλωματική εργασία el
heal.secondaryTitle el
heal.keyword Μέλι el
heal.keyword Ιδιότητες el
heal.keyword Ελλάδα el
heal.keyword Παραγωγή el
heal.contributorName el
heal.language gre el
heal.access free el
heal.accessText el
heal.license Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 3.0 Ελλάδα el
heal.fileFormat PDF *
heal.recordProvider ΤΕΙ Πελοποννησου el
heal.publicationDate 2012-01-01 el
heal.abstract Στην εργασία αυτή, ασχολήθηκα εργαστηριακά με την ανάλυση των φυσικοχημικών ιδιοτήτων του μελιού και μέσω μιας σειράς πειραματικών διαδικασιών, προσπάθησα να παρουσιάσω τη διαφορετικότητα των ποικιλιών μελιού που προέρχονται από διάφορες περιοχές της Ελλάδας. Το μέλι είναι ένα φυσικό βιολογικό προϊόν, το οποίο παράγεται από τις μέλισσες, δεν επιδέχεται καμία επεξεργασία και αποτελεί τρόφιμο για τον ανθρώπινο οργανισμό με ιδιαίτερη διαιτητική, θρεπτική και αντιβακτηριδιακή αξία. Περιέχει περίπου 180 ουσίες, οι οποίες συνδέονται οργανικά με τέτοιο τρόπο, ώστε δεν έχει κατορθωθεί η τεχνητή παραγωγή του, παρά τη γνωστή του σύνθεση.Σύμφωνα με την οδηγία της Ε.Ε. 2001 / 110 ως μέλι ορίζεται: " Ή φυσική γλυκιά ουσία που παράγουν οι μέλισσες του είδους Apis mellifera, από το νέκταρ των φυτών ή από τις εκκρίσεις ζώντων μερών των φυτών ή από εκκρίματα εντόμων που βρίσκονται πάνω στα ζώντα μέρη των φυτών, τα οποία οι μέλισσες συλλέγουν, μετατρέπουν αναμειγνύοντας τα με ειδικές ύλες του σώματός τους, αποθέτουν, αφυδατώνουν, εναποθηκεύουν και φυλάσσουν στις κηρήθρες της κυψέλης, προκειμένου να το ωριμάσουν". Ως προς τη σύσταση του, το μέλι μπορεί να είναι ρευστό, παχύρρευστο, μερικά ή ολικά κρυσταλλωμένο. Το μέλι αποτελεί το κορεσμένο υδατικό διάλυμα διαφόρων σακχάρων. Τα βασικά σάκχαρα είναι η φρουκτόζη και η γλυκόζη σε ποσοστό 65% - 85% του συνόλου και προσδίδουν σ' αυτό τη γλυκιά γεύση, την ενεργειακή του αξία και τα φυσικά του χαρακτηριστικά. Εκτός από τους υδατάνθρακες (σάκχαρα), το μέλι περιέχει οξέα, μεταλλικά άλατα, ιχνοστοιχεία, πρωτεΐνες, ελεύθερα αμινοξέα, ένζυμα, βιταμίνες και αρωματικές ουσίες.Ως τέλειο μέλι μπορεί να θεωρηθεί εκείνο, το οποίο είναι παχύρευστο, με βαθύ κεχριμπαρένιο χρώμα, διαυγές, αρωματικής οσμής και γλυκιάς γεύσης ασύγκριτα πιο εκλεπτυσμένης από της ζάχαρης. Τα ελληνικά μέλια υπερέχουν σε σχέση με τα μέλια των άλλων χωρών, γεγονός που οφείλεται κυρίως στην πλούσια άγρια βλάστηση της χώρας μας, η οποία τους προσδίδει διαφορετική χημική σύσταση (Μπίκος, 1991). el
heal.advisorName Βαρζάκας, Θεόδωρος el
heal.committeeMemberName el
heal.academicPublisher ΤΕΙ Πελοποννήσου el
heal.numberOfPages 84 *


Αρχεία σε αυτό το τεκμήριο

Αυτό το τεκμήριο εμφανίζεται στην ακόλουθη συλλογή(ές)

Εμφάνιση απλής εγγραφής

Αναζήτηση Αποθετηρίου


Σύνθετη Αναζήτηση

Πλοήγηση

Ο Λογαριασμός μου

Στατιστικές